Nederlanders onderhouden hun fiets onvoldoende

4-6-22. Hoe goed kijken Nederlanders naar hun fiets om? Op World Bicycle Day (3 juni) maakt de Finse startup en mobiele fietsenmaker Yeply de balans op.
Yeply-22-fietsonderhoud.jpg

Nergens in de wereld wordt zoveel gefietst als in ons land.
Nederland telt 22,8 miljoen fietsen.1
Met elkaar fietsen we 15 miljard kilometer per jaar.2
We pakken vooral de fiets voor de korte stukjes tot 7,5 kilometer.3
32% neemt de fiets als vervoersmiddel naar het werk.4

1 BOVAG & RAI, 2022
2 Fietsersbond, 2022
3 CBS, 2022
4 ALD, 2022

Kapotte fiets blijft in de schuur
Fietsen is een duurzaam, relatief goedkoop en gezond vervoersmiddel. Dat is met de continu stijgende brandstofprijzen een groot voordeel. Ook helpt fietsen om aan dat aanbevolen uurtje beweging per dag te komen, zonder dat het als ‘verplicht’ sporten voelt. Er zitten veel voordelen aan fietsen, maar toch is er sinds 2018 een dalende trend zichtbaar als het gaat om de fiets als vervoersmiddel. Volgens de Finse startup zit dat onder meer in de manier waarop Nederlanders met hun fiets omgaan. ‘Vanuit de gedachte ‘zolang ie nog vooruit komt, fietsen we lekker door’, plegen ze vaak pas onderhoud aan hun fiets als iets stuk is. Als de fiets eenmaal kuren vertoont, komt deze vaak niet meer uit de schuur. Wanneer men preventief onderhoud zou plegen aan de fiets, verleng je de levensduur ervan en zal men de auto vaker laten staan’, aldus Rick van de Poll van Yeply.
De ANWB adviseert fietsers om hun fiets één keer per jaar bij een fietsenmaker te brengen om deze preventief te laten onderhouden. Zeker met de bijna anderhalf miljoen e-bikes in ons land is dat aan te raden, want de elektrotechniek in de fiets is gevoelig voor schade en kan dus snel kapot gaan.

Preventief onderhoud scheelt geld
Uit cijfers van Yeply blijkt dat Nederlanders het onderhoud van hun fiets verwaarlozen, waardoor ze vaker onderdelen moeten vervangen dan in andere Europese landen. Een monteur van de mobiele fietsenmaker zegt: ‘Onderdelen die in Nederland vaker vervangen moeten worden dan in bijvoorbeeld Duitsland en Finland zijn de binnen- en buitenband, kabels en de ketting. Dat is niet nodig als je vaker preventief onderhoud laat plegen aan je fiets, waardoor je onder de streep goedkoper uit bent. Bovendien is het vervelend om te fietsen met een oude binnenband, want daardoor verliest die makkelijk spanning en moet je harder trappen om vooruit te komen.’ 

Over Yeply
Yeply is een mobiele werkplaats voor fietsen, die in 2016 in Finland is opgericht door Tommi Särkkinen en Antti Känsälä. Hun persoonlijke en professionele passies kwamen samen in het ‘two-man-and-a-van’ serviceconcept in de buitenwijken van Espoo in Finland. Inmiddels opereert Yeply in Finland, Duitsland, Oostenrijk en Nederland. In Nederland is Yeply in 2022 gelanceerd in Rotterdam. De focus van het bedrijf ligt op preventief onderhoud om zo lang mogelijk plezier te hebben van een fiets en daarmee bij te dragen aan een actieve, sociale en gezonde buurt.

Zowel particulieren als bedrijven met een fiets(vloot) kunnen rekenen op de service van Yeply. Dit kan zowel gaan om een eenmalige reparatie als om structureel, preventief onderhoud.

Om gebruik te maken van de service van Yeply kan op de website worden bekeken wanneer de mobiele werkplaats waar in de buurt staat. Online kan een afspraak gemaakt worden om de fiets te brengen. Met de MyYeply app ontvangt de eigenaar van de fiets een melding wanneer de fiets klaar is om opgehaald te worden.

Voor bedrijven met een fietsvloot is er een platform waarop alle details van de vloot inzichtelijk worden gemaakt en waarbij wordt gegarandeerd dat de uptime van de vloot altijd boven de 90% zal blijven.

Meer informatie: www.yeply.nl