SKOTTI gasbarbecue voor tuin boot, auto, motor en..?

21-5-22. Geef een smakelijk, gezellig, avontuurlijk of spontaan antwoord op bovenstaande vraag dan maak jij kans zo'n superhandige reis-bbq te winnen die je overal makkelijk mee naar toe kunt nemen. Tekst en foto's: Arie Blokland
Skotti-22-motoren.jpg

Barbecuen waar en wanneer je maar wilt met de opvouwbare gasbarbecue van SKOTTI. Wij hebben hem geprobeerd in de tuin op tafel, tijdens een vaartocht door de polder de lunch erop bereid en een motortocht hebben we langs de weg onderbroken voor een heerlijke maaltijd met hamburgers en gegrilde kippenpootjes.

De Skotti neem je eenvoudig mee in een transporttas, die is gemaakt van stevig kunststof . Het formaat van de tas is 45 x 30 cm en alles bij elkaar is het hele pakket slechts 3,5 cm hoog. Dat past dus makkelijk in je auto of in de koffer van een motorfiets en in een boot is er altijd wel een plekje voor. Het gewicht van 3 kg zal eveneens geen probleem zijn. Een plekje voor de gaspatroon is altijd wel te vinden.
Skotti-22-4x.jpg

Als je de tas langs de randen met klittenband open trekt zie je een een stapeltje roestvrij stalen platen. In het midden zitten de branderbuis en de gasslang. Het oogt allemaal zeer eenvoudig en dus gaan we meteen aan de slag om de Skotti in elkaar te zetten. Dat valt niet mee omdat de delen telkens uit elkaar vallen. We waren natuurlijk begonnen zonder eerst de gebruiksaanwijzing te lezen. Kun je beter wel doen. Want als je de bbq in de juiste volgorde in elkaar zet gaat het bijzonder makkelijk en heb je snel een stevig geheel. Lees in het bijgeleverde boekje ook even de volgorde voor opslaan in de tas na gebruik. Dan heb je na afloop weer een mooi dun pakket.
Skotti-22-molens.jpg

In de tuin
Om te voorkomen dat de tuintafel na de barbecue vol vette spetters zit, die je niet meer uit het hout krijgt, vouwen we de transporttas helemaal open en zetten daar de Skotti op. De tas is daarvoor speciaal gemaakt . Die kun je eenvoudig en snel met een doek schoon vegen.
We monteren de Skotti volgens het boekje. Als hij stevig op z'n plek staat draaien we de gasslang eraan vast. Tenslotte draaien we de gasbus aan de andere kant van de slang. Het wijst zich allemaal vanzelf. Klaar om te beginnen.
We draaien de gaskraan open en steken een lucifer in het ontstekings- en vlamcontrolegat. Een plof en oranje vlammen geven aan dat er vuur is. Snel draaien we het gaskraantje iets dichter om te zorgen dat er mooie blauwe vlammen over blijven. Na een minuut of twee is de Skotti heet genoeg en klaar voor gebruik.
Skotti-22-hamburger.jpg

Neem op tijd gas terug
We leggen er een hamburger op. Die is binnen de korste keren aan beide kanten bruin. Nee, laten we eerlijk zijn hij is hier en daar zwart aangebrand. We hebben te veel gas gegeven. De bbq is veel te heet geworden. Dus: Neem op tijd gas terug. Dat heeft twee voordelen; de gasbus is minder gauw leeg en het vlees verbrandt niet. Gemiddeld kun je de Skotti drie uur laten branden op de inhoud van een gasbus. Zet je de kraan open dan zal je dat waarschijnlijk niet halen. Wees dus zuinig met gas. Het is even zoeken wat de beste stand is. Aan het ruisen van het gas en door een blik te werpen in het vlamcontrolegat kun je horen en zien wat ongeveer de beste stand is.
De volgende hamburger wordt in elk geval beter. Niet verbrand en uitstekend gegaard. Dat lukt ook met de runderbraadworsten die later op het rooster worden klaar gemaakt. Heerlijk.
Na afloop laten we de Skotti afkoelen. Daarna halen we hem uit elkaar en vegen we het ergste vet dat op het grillrooster en het bodemdeel is achter gebleven eraf. Tenslotte gaat het hele spul in de vaatwasser. Lekker makkelijk. Als het schoon is gaat alles weer in de tas voor de eerste trip. Het is tenslotte een reis-bbq.
Skotti-22-plancha.jpg

Varen door de polder
We nemen de Skotti op een stralend zonnige dag mee op een boottochtje door de polder. Halverwege is het tijd voor lunch. We monteren deze keer in plaats van het grillrooster de plancha op de bbq. Het is een extra accessoire dat voor de ene helft rooster is en voor het andere deel gesloten. De plancha is even groot als het grillrooster; 30,4 x 21 cm. Op het dichte deel plaatsen we een koekenpannetje waarin we een eitje bakken. Lekker op een bruin bolletje met een plak ham. Een heerlijke 'uitsmijter' uit het vuistje.
In onze bagage zit ook een klein steelpannetje. Groot genoeg om water in te koken voor thee of koffie. Uiteraard kun je er net zo makkelijk een beetje soep in opwarmen. We leggen naast het pannetje nog een braadworst. De mogelijkheden zijn legio. Het geeft een dagje op het water een extra dimensie. Na het eten laten we de bbq afkoelen en pakken doen hem terug in de oranje tas. Die laatste hebben we opnieuw gebruikt om te voorkomen dat de boot smerig wordt van eventueel gelekt vet. Thuis gaan alle onderdelen weer in de vaatwasser.
Skotti-22-ei.jpg

Een motortocht met barbecue
Met m'n allerbeste motormaat kreeg een tocht door eigen land een extra dimensie toen we ergens op een rustig plekje onze tweewielers aan de kant zetten en de Skotti uit de bagage tevoorschijn haalden. De handige transporttas diende deze keer mede om te voorkomen dat eventueel dorre takjes te heet zouden worden en vlam zouden vatten.
Stoere bikers eten hamburgers. Dus daar begon ons maal mee. Intussen hebben we geleerd op tijd gas terug te nemen zodat het eten niet verbrandt. Lekker een stuk stokbrood erbij en smullen maar.
De volgende gang beloofde ieder twee kippenpootjes. Die kun je net zolang op de barbecue leggen tot ze gaar zijn. Wij doen dat anders. De avond tevoren is de kip met een marinade van ketjap en sambal in een vacuumzak gestopt. Daarna in de AEG stoomoven op het sous-vide programma op 65 graden 90 minuten gegaard. Dan hoef je het op de barbecue alleen nog even te grillen om de kip op te warmen en een mooi kleurtje te geven. Genieten maar weer.
Na de toch wel feestelijke dis onderweg laten we de Skotti weer afkoelen tot ie terug kan in de tas. En thuis staat de vaatwasser alweer met open klep te wachten voor de grote schoonmaak.
Skotti-22-kip.jpg

Wil jij ook met de Skotti op reis?
Meer informatie over SKOTTI vind je op: https://nl.skotti-grill.eu/
Hoe te bestellen
10% korting
Alle accessoires
Nieuwsbrief

Bestellen van gasbussen
Of je nou veel of weinig gas geeft, de bus gaat een keer leeg. Via de website van SKOTTI kun je een nieuwe bestellen.
Gasbussen van een ander merk zijn ook in de handel verkrijgbaar. Let erop dat het een propaan/butaan-gasmengsel volgens EN417 moet zijn met een maximaal vulgewicht van 500 gram.

Houtskool en hout kan ook
Het grote voordeel van de Skotti is dat het een gas-barbeceu is. Dat werkt goed en schoon. Maar de Skotti kan ook worden gebruikt met houtskool en zelfs met hout. In beide gevallen geldt wel dat je de bbq op een andere manier dient te gebruiken. Lees voorasl eerst de gebruiksaanwijzing als je overstapt op andere brandstof dan gas. Wij hebben het niet geprobeerd omdat de gastank nog steeds niet leeg is en we bovendien een reserve in de bagage mee hebben.

DE PRIJSVRAAG
SKOTTI geeft lezers en volgers van www.ab-magazine.nl kans om op reis te gaan met zo'n handige barbecue ter waarde van 159 euro. Je kunt hem winnen door mee te doen aan onze ludieke opdracht.

Wij genoten van de Skotti in de tuin, op de boot en tijdens een motortocht. Wat zou jij doen? Verzin een smakelijk, gezellig, avontuurlijk of spontaan antwoord op de vraag hieronder:

Waar zou jij deze reis-bbq mee naar toe nemen, uitpakken en in elkaar zetten om gezellig te gaan barbecuen?

Stuur je antwoord naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Je hebt drie weken de tijd om iets te verzinnen. De inzending sluit op 12 juni 2022.

Uit de goede inzenders zullen wij een gelukkige lezer blij maken met een SKOTTI.