Oosterscheldekreeftenseizoen in Zierikzee geopend

Kreeftenseizoen 18 notabelen eerste31-3-18. Vanuit Zierikzee vertrok een lange stoet over het water voor de opening van het nieuwe kreeftenseizoen. En de eerste werd geveild voor € 22.500 ten bate van War Child.

 

 

Tekst: Fleur Feijen, foto's: Arie Blokland

Luit Ezinga, voorzitter van de stichting Promotie Oosterschelde Kreeft heet voor vertek van de boten naar de vangstgebieden eerst de talrijke genodigden welkom om vervolgens de eregasten van dit jaar op het podium uit te nodigen. Die eer valt zeer terecht te beurt aan Claudia en Jannis Brevet van het dit jaar bekroonde 3-sterren Michelin restaurant Inter Scaldes uit Kruiningen. Een ware promotie op culinair gebied voor de provincie Zeeland en dus een logische keuze als gerenommeerde genodigden voor de dag.
Kreeftenseizoen 18 koningin
“Wij werken al jaren graag met de Oosterscheldekreeft in onze keuken,” vertelt Claudia Brevet, “en omdat wij zo trots zijn op dit mooie streekproduct organiseren wij ook regelmatig een speciale kreeftentour. Hierdoor bieden wij zowel Nederlandse als buitenlandse gasten de mogelijkheid om de Oosterscheldekreeft echt te leren kennen. We nemen ze op zo’n dag mee op een boot en laten ze de echte beleving van het kreeftenvissen ervaren. Zo wordt het ook duidelijk dat dit beroep veel ervaring, kennis en zwaar werk vereist.” Mevrouw Brevet neemt vervolgens meteen de mogelijkheid te baat om de vissers te bedanken en geeft het woord daarna aan haar man Jannis Brevet.
Kreeftenseizoen 18 notabelen eerste

V.l.n.r. Kreeftenkoningin Marianne Bout, Han Polman, Edwin Vinken, Luit Ezinga, Claudia en Jannis Brevet.

De restaurateur van hoogstaande klasse weet altijd op een zeer mooie manier de grenzen van smaak, presentatie en beleving te weer te geven en was daarom de uitgelezen persoon om de overige gasten nog enkele mooie tips mee te geven: “Er zijn oneindig veel bereidings- en serveermethodes, maar zelf bied ik mijn Oosterscheldekreeft het liefste met een combinatie van sinaasappelazijn en witte wijn aan. Hierbij kook ik het product in een bouillon op 80°. Vervolgens laat ik de kreeft een kwartier rusten, zodat het vlees mooi ontspant, verzadigd en licht van smaak wordt. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om dit prachtige artikel mee te ‘pairen’, maar zelf vind ik een lekkere asperge bijvoorbeeld erg goed samen gaan.”

Kreeftenseizoen 18 boten
Vervolgens neemt Luit Ezinga de microfoon weer over om de Oosterscheldekreeften-koningin van dit jaar te introduceren. Dat is Marianne Bout, een telg uit de bekende mosselhandel Bout te Bruinisse. De nieuwe koningin wordt geïnaugureerd door de commissaris van de Koning van de provincie Zeeland, Han Polman. “Wat een eer om hier aan te komen met een limousine en om ontvangen te worden door deze mooie heren. Ik vond het natuurlijk al een ontzettende eer toen ik voor deze functie gevraagd werd en ik wil daarom de organisatie bedanken. Daarnaast wil ik jullie allen op deze prachtige dag van harte welkom heten op de officiële opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen 2018. Naast mijn studie accountancy, ben ik in mijn vrije tijd altijd op ons familiebedrijf te vinden en ga ik graag mee met mijn vader om te vissen. De kreeft vind ik het mooiste dat de Oosterschelde te bieden heeft en daarom ben ik nogmaals zeer vereerd met deze titel!”, zo speecht de koningin trots. Overigens gaat er ook een speciaal bedankje uit naar de firma Krijn-Verwijs uit Yerseke die jarenlang een trouwe sponsor is geweest.
Daarna wordt de kreeftenwijn van het jaar voorgesteld. Een mooie frisse Chardonnay, van het Franse wijnhuis Cave de Pomérols, met een soepel botertje in de afdronk. Deze witte wijn met een licht droog en zacht karakter toont tevens noten van: rijpe perzik, ananas en lichte hout aroma’s. Het kunstwerk voor het etiket van de fles werd dit jaar ontworpen door de negentienjarige Nouria Verhage uit Zierikzee.
Kreeftenseizoen 18 vissers
Aan boord van kreeftenvisser Gerrie van de Hoek van de vissersboot MS3, die net als vorig jaar het binnenhalen van de eerste kreeft verzorgt, assisteren dit jaar de volgende notabelen: Anne-France Jamart (Raad en Consul van België), Frans Bijvoet (Consulaat-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden te Antwerpen) en Han Polman (Commissaris van de Koning van de provincie Zeeland). Samen vissen zij de eerste Oosterscheldekreeft (1,3 kilo) van dit jaar uit het water. De vangst lijkt in verhouding wellicht iets minder dan de voorgaande jaren, maar dat is met name te wijten aan de koudere temperaturen die we de laatste periode hebben ervaren. 
Kreeftenseizoen 18 eerste

De eerste kreeft wordt later op de middag samen met een door de kreeftenkoningin gesigneerde fles kreeftenwijn, op de veiling gebracht ten behoeve van het goede doel. Dit jaar War Child. De veiling wordt deze keer geleid door Edwin Vinke, eigenaar van 2-sterren restaurant De Kromme Watergang te Hoofdplaat. Het hoogste bod wordt geplaats door de eigenaar van Viswinkel en -restaurant Simonis uit Scheveningen. Hij betaalt voor de eerste kreeft van het seizoen € 22.500,00. 
Kreeftenseizoen 18 bord

Meer informatie over de Oosterscheldekreeft en het eten ervan vind je op: www.oosterscheldkreeft.nl.