BMW en TYDE presenteren THE ICON - wereldpremière in Cannes

18-5-23. Het 76e Filmfestival van Cannes is aan de gang, maar een bijzonder spectaculaire wereldpremière zal eerder in het havengebied van de Zuid-Franse stad worden beleefd dan op een bioscoopscherm.
BMW-TYDE-The-ICON-23-rv.jpg

Hier presenteren het merk BMW en botenbouwer TYDE THE ICON, een nieuw soort vaandeldrager voor duurzame mobiliteit op het water. THE ICON is het eerste door batterijen aangedreven vaartuig in zijn soort en combineert lokaal emissievrij reizen met een visie van luxe die plezier omarmt.
BMW-TYDE-The-ICON-23-rzij.jpg

Met een lengte van 13,15 meter en een topsnelheid van 30 knopen is THE ICON een pionier voor een nieuw soort waterscooters met batterij-elektrische aandrijving. BMW kwam met het idee en ontwikkelde het concept voor deze baanbrekende samenwerking. Het innovatieve project is het resultaat van diepgaande kennisuitwisseling tussen experts uit talloze takken van mobiliteit, met het BMW-team aan het roer. Verantwoordelijk voor het ontwerp van THE ICON zijn de creatievelingen van innovatiehub Designworks, een dochteronderneming van BMW Group met studio's in Los Angeles, München en Shanghai. De ontwikkeling en realisatie van het concept werd toevertrouwd aan botenmaker TYDE. En het krachtige elektrische aandrijfsysteem haalt zijn energie uit hoogspanningsaccu's van BMW i.
BMW-TYDE-The-ICON-23-i7-M70.jpg

BMW wijst de weg naar innovatieve concepten die duurzame mobiliteit stimuleren.
Als pionier achter THE ICON toont BMW eens te meer een holistische inzet voor duurzame mobiliteit die niet alleen het wegvervoer omvat, maar ook het vervoer over het water. Door technologische expertise uit verschillende vakgebieden te bundelen, ontstaan ​​baanbrekende oplossingen waarin mensen centraal staan.

THE ICON omvat ook een toekomstgerichte vorm van luxe. Het innovatieve vaartuig spreekt aan door zijn unieke ontwerp en biedt passagiers ook een totaal nieuwe ervaring van mobiliteit. Hier, te midden van een exclusieve sfeer aan boord, komt voortreffelijk comfort samen met een aanzienlijk verminderde impact op het milieu.
BMW-TYDE-The-ICON-23-neus.jpg

Innovaties uit de jachtraces maken elektrificatie en decarbonisatie op het water mogelijk.
THE ICON stelt op verschillende manieren nieuwe normen in zijn sector met behulp van een batterij-elektrisch aandrijfsysteem. Tot nu toe is elektrische mobiliteit op zee beperkt gebleven tot kleinere, langzamere vaartuigen met een relatief klein bereik. En het segment voor snellere boten met een groter bereik wordt gedomineerd door modellen met verbrandingsmotoren. THE ICON herdefinieert deze relatie tussen de afmetingen, topsnelheid en actieradius van een elektrisch aangedreven waterscooter.

Dit mogelijk maken is een innovatie uit de jachtracerij: draagvleugelboten. Deze verminderen de energiebehoefte tot 80 procent in vergelijking met een conventionele romp. De foiling-technologie – waarbij het vaartuig op vleugelconstructies onder het waterniveau vaart, terwijl de romp boven het wateroppervlak zweeft – zorgt ook voor meer reiscomfort en hogere snelheden.
BMW-TYDE-The-ICON-23-lv.jpg

Een paar elektromotoren van 100 kW zetten de 240 kWh aan energie die wordt geleverd door zes accu's van de BMW i3 om in een opvallende actieradius van meer dan 50 zeemijl (ongeveer 100 km). Het vaartuig kan een werksnelheid van 24 knopen leveren, terwijl de maximale snelheid 30 knopen (55 km/u) is. Aangespoord door zijn innovatieve aandrijfsysteem en foiling-technologie, boekt THE ICON bijna stille vooruitgang, zonder trillingen of schokken en zonder golven uit te zenden.

Ondertussen zorgt het Dolby Atmos-systeem voor een vergelijkbaar indrukwekkend geluidslandschap aan boord, met zijn vermogen om uitstekende audiokwaliteit te leveren. Voor de ontwikkeling van het geluidsconcept – bestaande uit de noot van het aandrijfsysteem en aangename, intuïtieve functietonen – wendde BMW zich tot tweevoudig Academy Award-winnaar Hans Zimmer. De revolutionaire akoestische creaties die de soundtrack van de Hollywood-componist toverde, luiden een nieuw tijdperk in voor het genieten van duurzaam reizen op het water.

HET PICTOGRAM: ongeëvenaarde innovatiekracht ook terug te vinden in het ontwerp.
Het ontwerpteam had de taak om het unieke concept van THE ICON te vertalen naar een iconische ervaring – van de eerste visuele impact van buitenaf tot het uitzicht van binnenuit. De carrosserie van de waterscooter, die bestaat uit een zeer platte romp en een centraal steunelement voor de transparante architectuur, wordt gevormd door een technisch nauwkeurige ontwerptaal. De basisomtrek, met zijn prismaachtige vorm, maakt een breedte van 4,5 meter in het achterste gedeelte mogelijk. Hierdoor ontstaat een zeer ruime entree in de luxe lounge. De romp zelf valt op door zijn origami lichtgewicht structuur. Omdat de folietechnologie een bijzonder soepele reiservaring mogelijk maakt, maakten de ontwerpers van de gelegenheid gebruik om de conventionele zijdelen van een vaartuig te vervangen door grote glasoppervlakken. Passagiers genieten dus van een buitengewoon uitzicht terwijl ze boven het water glijden. Moderne LED-lichtstrips op de boeg en achtersteven en op de oplaadpunten dragen bij aan het iconische effect van THE ICON.
BMW-TYDE-The-ICON-23-cockpit.jpg

THE ICON: een sociale ontmoetingsplek die thuis is in elke haven.
Schuine glazen deuren geven toegang tot een loungegedeelte dat met zijn artistiek vormgegeven meubels op een luxueus tapijt doet denken aan een caleidoscoop. Elk stuk is gevormd uit delen van metalen platen waarvan de korrelige oppervlaktestructuur het zonlicht als golven op de zee op de vloer weerkaatst.

De 360° draaibare stoelen vormen de kern van een gebruikersgerichte ervaring, met alle essentiële functies, waaronder een op tablets gebaseerd infotainmentsysteem, binnen handbereik. Met een simpele draai kunnen de stoelen worden verplaatst om sociale interactie te vergemakkelijken. Zo ontstaat een fijne ontmoetingsplek die zich in elke haven of haven thuis zal voelen.

De BMW-interface groepeert nautische instrumenten in een digitale besturingseenheid.
Het commandostation van het vaartuig bevindt zich centraal op het dek en vertegenwoordigt een overtuigende propositie met zijn scheepsstuur en instrumenten in authentiek BMW-design. De plaats innemen van de traditionele reeks nautische instrumenten is een frisse interpretatie van de BMW-interface die alle belangrijke functies bevat binnen een digitale regeleenheid. De kruising tussen mens en machine komt in de vorm van een 32-inch touchscreen-display met 6k-resolutie en de look en feel van het BMW iDrive-bedienings-/bedieningssysteem. In combinatie met BMW Operating System 8 ontsluit dit een nieuwe dimensie in informatievisualisatie en digitale interactie. Sleutelfuncties zoals afstandsinformatie en weerberichten kunnen met spraakopdrachten worden opgeroepen.
BMW-TYDE-The-ICON-23-ra.jpg

De waterscooter die voor het eerst in Cannes wordt onthuld, is geen ontwerpstudie of concept, maar een volledig productieklaar exemplaar in zijn soort met baanbrekende technologie. THE ICON wordt ondersteund door een platformconcept dat uitgebreide aanpassingsmogelijkheden biedt aan individuele wensen en behoeften, zowel wat betreft de emotionele beleving als het interieurontwerp. Het is gericht op moderne, stedelijke levensstijlen en kan worden gebruikt als vervoermiddel over zee, zowel door luxebewuste particuliere klanten als in de commerciële sector. Het vaartuig geproduceerd op basis van THE ICON zal de oorzaak van emissievrije luxe mobiliteit op het water versnellen en een heel nieuw segment openen. Hun missie zal zijn om CO 2 te inspireren-vrije watergebonden mobiliteit – zonder het milieu te vervuilen, zonder geluid, maar met maximaal comfort.

THE ICON maakt indruk met een krachtig aandrijfsysteem dat noch geluid noch emissie veroorzaakt. Dankzij de folietechnologie kan het hoge snelheden bereiken zonder golven te genereren of een kielzog achter zich aan te slepen. Inderdaad, het enige dat THE ICON tijdens elke reis achterlaat, is plezier en vreugde.