Toyota Yaris Hybrid 130 met als topmodel Yaris Premiere Edition

31-5-23. Yaris Hybrid 130 met digitaal dashboard, verbeterde systemen en exclusief topmodel in Neptune Blue bi-tone lak.
Toyota-Yaris-Hybrid-130-23-rv.jpg

Het succesverhaal van de Toyota Yaris gaat verder. Met een tweede, krachtigere hybride-elektrische aandrijflijn, de nieuwste veiligheids- en rijhulpsystemen en een verbeterde digitale gebruikerservaring neemt de aantrekkingskracht van de populaire Yaris alleen maar toe. In het voorjaar van 2024 wordt de nieuwe Toyota Yaris geleverd in Nederland.

Met de nieuwe Toyota Yaris kunnen klanten kiezen uit twee hybride aandrijflijnen die passen bij hun behoeften. Naast de bestaande aandrijflijn, die vanaf nu Hybrid 115 gaat heten, introduceert Toyota een krachtigere Hybrid 130-variant in de Yaris. Door de techniek van de nieuwste, vijfde generatie van Toyota's marktleidende hybride-elektrische aandrijflijn in te zetten, biedt hij nu meer vermogen, meer koppel en meer rijplezier.
Toyota-Yaris-Hybrid-130-23-ra.jpg

Vijfde generatie hybridetechniek
Met een grotere en krachtigere elektromotor-generator en herzieningen van de software van de Power Control Unit (PCU) is het totale systeemvermogen met 12% verhoogd, van 116 DIN pk/85 kW tot 130 DIN pk/97 kW. Het koppel stijgt ook aanzienlijk: van 141 Nm naar 185 Nm.

Dit vertaalt zich in een merkbaar snellere acceleratie, niet alleen voor de sprint van 0-100 km/u, maar ook bij inhaalacties. De 0-100 km/u sprint gaat in 9,2 seconden, een halve seconde sneller dan voorheen. Ook de acceleratie van 80 naar 120 km/u gaat een halve seconde sneller en kost nu nog maar 7,5 seconden. Deze winst is behaald met slechts een bescheiden toename van de CO2-uitstoot. 

Toyota T-Mate maakt rijden veiliger en gemakkelijker
Met zijn uitgebreide actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen en voertuigontwerp is de huidige generatie Yaris ontwikkeld om de veiligste kleine auto ter wereld te zijn. Toyota introduceert met de nieuwe Yaris extra en verbeterde veiligheidsvoorzieningen om het leiderschap op het gebied van veiligheid nog verder uit te breiden.

Toyota T-Mate is de overkoepelende term voor de geavanceerde functies die een auto veiliger, gemakkelijker te besturen en te parkeren maken. In de nieuwe Yaris zijn deze voorzieningen effectiever dan ooit, met extra en verbeterde functies. Daartoe behoren de nieuwste generatie Toyota Safety Sense rijhulpsystemen.

Dankzij het nieuwe multimediasysteem en de datacommunicatiemodule (DCM) zijn ook over-the-air software-updates mogelijk. Dit betekent dat de Toyota Safety Sense en multimediafuncties bijgewerkt kunnen worden naar de nieuwste versie, zonder dat de auto naar een servicecentrum hoeft te worden gebracht.

Door het gebruik van een nieuwe camera en radar die samen verder en breder kunnen scannen dan voorheen, kan het bereik van de detectie van het ongevalsrisico aanzienlijk worden vergroot. Het Pre-Collision System (PCS) kan nu bijvoorbeeld een potentiële frontale botsing en een groter aantal objecten en voertuigen (waaronder motorfietsen) in het pad van de auto herkennen. De Intersection Collision Avoidance Support - een veiligheidsvoorziening die bij Toyota voor het eerst werd toegepast op de huidige generatie Yaris - heeft eveneens een groter werkingsgebied en herkent naderend verkeer over twee rijstroken en fietsers en voertuigen die op een kruispunt vanaf de zijkant invoegen.
Toyota-Yaris-Hybrid-130-23-dash.jpg

Nieuwe digitale gebruikerservaring
Toyota biedt met de nieuwe Yaris ook een volledig nieuwe digitale gebruikerservaring, met zowel een groot digitaal instrumentendisplay voor de bestuurder als een sneller en krachtiger multimediasysteem met extra functionaliteit. De displays - 7 of 12,3 inch voor het instrumentarium, 9 of 10,5 inch voor het multimediascherm, afhankelijk van de uitvoering, zijn toonaangevend in hun klasse.

Het digitale instrumentarium biedt een zeer heldere weergave en kan worden aangepast aan de stemming van de bestuurder en het type reis, met drie opties: Smart, Casual en Sporty.

Met het Toyota Smart Connect multimediasysteem met 10,5 inch display beschikt de Yaris standaard over cloud-based navigatie, waarbij voor de routeplanning gebruik wordt gemaakt van actuele verkeersinformatie en informatie over de route.

Slimme digitale sleutel
De nieuwe Yaris wordt ook leverbaar met een slimme digitale sleutel. Deze is gekoppeld aan de MyT-app en geeft maximaal vijf gebruikers toegang tot de auto via hun smartphone. Het systeem is ontworpen voor volledig gemak, zodat gebruikers hun auto kunnen vergrendelen, ontgrendelen of starten zonder hun telefoon uit hun tas of zak te hoeven halen. 

Deze nieuwe voorziening breidt de MyT-functies verder uit, waaronder vergrendelen/ontgrendelen op afstand, bediening van de klimaatregeling en activering van de alarmlichten om de auto gemakkelijker te herkennen in een drukke parkeergarage.
Toyota-Yaris-Hybrid-130-23-iPhone.jpg

Vernieuwde styling en Yaris Premiere Edition
Bij de lancering van de nieuwe Yaris wordt ook een nieuwe topversie gelanceerd, de Premiere Edition. Dit model wordt geleverd in de nieuwe speciale Neptune Blue bi-tone lak met een contrasterend zwart dak en raamstijlen. Het blauwe thema komt ook in het interieur terug met contrasterende stiksels van de stoelbekleding en sierlijsten op het dashboard en in de deurpanelen. Nieuw ontworpen 17-inch zwart gepolijste lichtmetalen velgen maken het geheel af. De Premiere Edition zal ook leverbaar zijn in bi-tone Platinum Pearl White of bi-tone Shimmering Silver Metallic lak.
Toyota-Yaris-Hybrid-130-23-rzij.jpg

Ook de andere uitvoeringen van de Yaris krijgen optische aanpassingen. Zo zijn er nieuwe lichtmetalen velgen en is er een nieuw patroon voor de stoelbekleding. Juniper Blue metallic wordt – net als voor de Aygo X en Corolla – ook leverbaar op de Yaris.

Succesverhaal
De Yaris is een van de meest succesvolle modellen in de geschiedenis van Toyota. Eerder dit jaar werd de tien miljoenste Yaris ter wereld verkocht. Rond de eeuwwisseling kwam de eerste generatie op de markt en dat model won zowel in Europa als in Japan de Auto van het Jaar-titel. Door continu te blijven verbeteren en door de wensen van de klant goed te begrijpen, is het model altijd aan de top gebleven. In 2021 won de huidige vierde generatie van de Toyota Yaris opnieuw de Auto van het Jaar-titel. De huidige Yaris is ontworpen in Europa voor Europese klanten en wordt ook in Europa geproduceerd, in Frankrijk en in Tsjechië. Met een tweede hybride-elektrische aandrijflijn, een verbeterd pakket aan veiligheids- en assistentiesystemen en een verfijnde digitale gebruikerservaring wordt het succes van de Yaris voortgezet.