DS ontwikkeling elektrifictie in stroomversnelling dankzij Formule E

30-5-23. Stroomversnelling in de ontwikkeling van geëlektrificeerde productieauto’s van DS Automobiles dankzij de successen in het Formule E-kampioenschap.
DS-Formule-E-23-2x.jpg

Sinds het ABB FIA Formule E-kampioenschap is opengesteld voor fabrikanten, is DS Automobiles het enige merk dat elk seizoen minstens één race heeft gewonnen. In Amerika, Azië, Europa en Afrika behaalde DS Performance tot op heden vier wereldtitels, 47 podiumplekken en 16 overwinningen in 98 races, met drie generaties van de Formule E-auto. De kennis en expertise die wordt vergaard door te strijden tegen andere gerenommeerde fabrikanten, in een zwaarbevochten racekampioenschap, is zeer waardevol voor DS Automobiles in het kader van de ontwikkeling van geëlektrificeerde modellen. Het Formule E-kampioenschap is dan ook een openluchtlaboratorium voor DS Performance, waar klanten van DS Automobiles uiteindelijk van profiteren.

Unieke componenten
DS Performance heeft voor de DS E-TENSE FE23 diverse componenten ontwikkeld waarmee de coureurs Jean-Eric Vergne en Stoffel Vandoorne de strijd aangaan in de voorhoede van de Formule E. Het gaat onder meer om de achterste motoreenheid, het terugwinningssysteem voor energie, de transmissie, het koelsysteem, het elektrische systeem en de achtervering. Ook heeft het merk unieke software en algoritmen ontwikkeld die het energiebeheer optimaliseren. Alles wat DS Performance leert in de Formule E, is nuttig voor de ontwikkeling van de E-TENSE-productieauto’s van DS Automobiles.

DS 7 E-TENSE 4x4 360
Een treffend voorbeeld is de nieuwe DS 7 E-TENSE 4x4 360 waarin DS Automobiles een terugwinningssysteem toepast dat rechtstreeks afkomstig is uit de Formule E. Dit systeem is nog efficiënter dan bij de oudere modellen en optimaliseert het beheer door de druk op het rempedaal te analyseren, waardoor een ongekende remkwaliteit wordt geboden.

De experts van DS Automobiles hebben de ontwikkeling van elektrificatie strak gevolgd met regelmatige software- en hardware-evoluties. Die inspanningen hebben zich uitbetaald in vier Formule E-titels. En vanaf 2024 zijn alle modellen van DS Automobiles leverbaar met 100% elektrische aandrijving.

Béatrice Foucher, CEO van DS Automobiles:
“Toen het Formule E-kampioenschap zich openstelde voor fabrikanten, namen we de beslissing om deel te nemen aan deze innovatieve competitie met als doel de ontwikkeling van ons geëlektrificeerde assortiment te versnellen en de bekendheid van DS Automobiles te vergroten. De expertise die we sinds 2015 hebben opgebouwd – onderstreept door onze vier wereldtitels en vele overwinningen op alle continenten – komt rechtstreeks ten goede aan onze klanten, dankzij de voortdurende overdracht van technologie. Onder de streep zijn onze klanten de echte winnaars van ons succes in ’s werelds meest prominente, 100% elektrische raceklasse.”

Eugenio Franzetti, directeur DS Performance:
“Autosport is altijd een buitengewoon onderzoeks- en ontwikkelingsinstrument geweest. Dat geldt tegenwoordig nog meer, aangezien we ons midden in een elektrische revolutie in de auto-industrie bevinden. Formule E is een zeer nuttig laboratorium om elektrificatie te versnellen en te verfijnen. Dankzij de autosport heeft DS Performance ultrakrachtige software voor energieterugwinning ontwikkeld, evenals fysieke componenten, zoals de motor en omvormer, die in de loop van de tijd kleiner en efficiënter zijn geworden. Al deze ervaring is toegepast in ons huidige, geëlektrificeerde aanbod en zal ook te vinden zijn in de toekomstige 100% elektrische auto's van het merk.”

Belangrijkste resultaten van DS Automobiles in de Formule E:
- 98 races
- 4 wereldtitels
- 16 overwinningen
- 47 podiumplekken
- 22 pole positions