Bentley 70 jaar design van aquarel to virtual reality

Bentley 70 Design 21 4x25-9-21. Bentley viert de 70e verjaardag van van zijn eigen designafdeling in Crewe. Waar het begon met tekeningen op papier. Nu verdergaat met virtual reality.

 


De eerste Bentley die daar onder verantwoordelijkheid van John Blatchley is ontworpen, was de R-Type Continental uit 1951. De ontwerpafdeling in Crewe is de afgelopen twintig jaar tien keer zo groot geworden en geëvolueerd tot een state-of-the-art designstudio. 
Bentley 75 Crewe 21 R Type Continental

Andreas Mindt is de huidige Director of Design van Bentley. “Het is een eer om te mogen werken aan de evolutie van Bentley’s design-DNA, vooral na zeven decennia waarin prachtige auto’s in onze studio in Crewe zijn gecreëerd. Hier zijn iconische Bentleys gemaakt die onze stijlkenmerken tot op de dag van vandaag beïnvloeden. Ons designteam is nu bezig met hun volgende kans: het creëren van Bentley’s eerste 100% elektrische auto, die de klassieke vormen en details moet vertalen naar een toekomstbestendig ontwerp.” 
Bentley 70 Design 21 MK VI 1951 lv
Bentley 70 Design 21 MK VI 1951 dash

Bij de oprichting van de designafdeling in 1951 was de belangrijkste taak het delen van ideeën, ontwerpvoorstellen en de visie met andere afdelingen van het bedrijf. Dat gebeurde met ontwerpschetsen die als aquarel kunstwerken met de hand waren geschilderd - prachtig gemaakt, maar zonder de mogelijkheid om op een ‘undo’-knop te klikken als er een fout werd geconstateerd. De aquarellen werden vervolgens gereproduceerd in technische tekeningen op schaal of op ware grootte om de vorm van de nieuwe auto aan de modelmakers uit te leggen.
Bentley 70 Design 21 3x

Het nieuwste ontwerptijdperk is nu sterk afhankelijk van computers, waarbij designs kunnen worden weergegeven in virtual reality. Designers kunnen hun ontwerpen schetsen in een virtuele wereld die ongeacht waar zij zich bevinden op schermen of via augmented reality is te ervaren. Tegenwoordig maakt scanapparatuur een snellere beoordeling van driedimensionale modellen mogelijk, met een nauwkeurigheid tot op honderdsten van een millimeter. Vervolgens kunnen de meetgegevens rechtstreeks in de ontwerpstudio worden geüpload voor onmiddellijke virtuele referentie.
Bentley 70 Design 21 tekening
Bentley 70 Design 21 4x

Nieuwe designstudio op Bentley Campus
Pyms Lane is sinds de bouw van de fabriek in 1938 altijd het middelpunt van het hoofdkantoor van Bentley in Crewe gebleven. Dat blijft voor de designafdeling ook in de toekomst zo. De komende maanden verhuist de afdeling naar de nieuwe Design Studio op de Bentley Campus. 
Bentley 70 Design 21 Virtual design

Meer dan luxe auto’s
Het design van Bentley gaat vandaag-de-dag verder dan luxe auto’s alleen en omvat ook lifestyle-features. Zo passen Bentley Home-meubels in elk elegant huis en kunnen ze worden aangepast aan de persoonlijke smaak van de klant. Elk meubelstuk is individueel, met de hand afgewerkt en combineert traditioneel vakmanschap met nieuwe technologie. 
Bentley 70 Design 21 Sunny Isles Miami

Naast meubilair richt Bentley zich op termijn ook op 's werelds eerste woningen van het merk in Sunny Isles Beach, Miami. Elke woning wordt gebouwd voor eigenaren van luxe auto’s en beschikt naast de meest ultieme luxe voorzieningen over een inpandige garage voor meerdere auto's en een gepatenteerde autolift.