Hyundai en We Drive Solar maken Utrecht tot bidirectionele regio

Hyundai IONIQ 5 City 21 lv1-5-21. Hyundai heeft vandaag een intentieverklaring met strategische partners ondertekend met als doel van Utrecht de eerste regio ter wereld te maken met een bidirectioneel ecosysteem.

 

De ondertekening van de intentieverklaring gebeurde in aanwezigheid van demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven, wethouder van de gemeente Utrecht Eelco Eerenberg en gedeputeerde van de provincie Utrecht Huib van Essen. In een bidirectioneel ecosysteem worden de batterijen in elektrische deelauto’s grootschalig ingezet als opslag van duurzame energie.

Twee jaar geleden werd, in bijzijn van koning Willem Alexander, de allereerste bidirectionele publieke laadpaal in gebruik genomen in Utrecht. Inmiddels staan er bijna vijfhonderd laadpalen in de stad en regio die elektrische auto’s niet alleen duurzaam kunnen opladen maar ook kunnen ontladen. Utrecht is daarmee de eerste stad en regio met een groot netwerk van bidirectionele laadpalen.
Hyundai IONIQ 5 City 21 lv

De ambitie van We Drive Solar en zijn partners is om in Utrecht het energie- en mobiliteitssysteem van de toekomst te realiseren: honderden elektrische deelauto’s die zorgen voor schone lucht, minder auto’s op straat en die de buffer vormen voor grootschalige toepassing van zon- en windenergie in de regio.

Vanwege de unieke positie en kennis op het gebied van bidirectioneel laden kiest Hyundai voor Utrecht om zijn eerste bidirectionele productieauto, de IONIQ 5, te testen en grootschalig in te zetten.

Utrecht heeft de ambitie om de eerste bidirectionele stad en regio ter wereld te worden. Dit is mogelijk door een unieke samenwerking van partijen in We Drive Solar. Behalve Hyundai zijn dat:

ElaadNL voor de standaardisatie en inbedding van de juiste protocollen
Last Mile Solutions voor de software-aansturing van de laadpalen
Nieuwe Weme en Siers voor de productie en plaatsing van de laadpalen
Utrecht Sustainability Institute voor de wetenschappelijke validatie van het ecosysteem
Stedin voor de integratie van bidirectioneel laden in het stroomnet
Ontwikkelaars MRP en Ballast Nedam Development voor de grootschalige toepassing van bidirectionele deelauto’s in de nieuwe, gezonde en groene Utrechtse stadswijk Cartesius
Heijmans voor de inzet van bidirectionele deelauto’s in diverse projecten in de regio, waaronder Leidsche Rijn Centrum en Leusden
Koolen Industries voor een forse opschaling van het aantal bidirectionele deelauto’s
a.s.r. Nederland voor de realisatie van het grootste bidirectionele laadplein ter wereld
GoodMoovs voor de koppeling van deelauto-platform en app met bidirectioneel laden
De stad en regio Utrecht voor plaatsing van publieke bidirectionele laadpalen

Hyundai en We Drive Solar testen dit jaar het bidirectioneel laden op de laadpalen in Utrecht en regelen de integratie in het autodeelsysteem van We Drive Solar. Eind van het jaar volgt de eerste inzet van een aantal exemplaren van de IONIQ 5 in Utrecht. Begin 2022 wordt opgeschaald naar een groter aantal bidirectionele deelauto’s in Utrecht.