Je kunt genieten van de Formule 1, maar ook leren

30-8-21. Met de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix in Zandvoort voor de deur maken autoliefhebbers zich klaar voor hét autosportevenement van Nederland.
Lekker-op-Weg-22-Banden_F1.jpg

Naast het talent van de coureurs spelen ook de banden en brandstofverbruik een belangrijke rol in de prestaties van een F1-wagen. Wist je dat dit ook voor jouw auto geldt? Drie dingen die je als automobilist kan leren van de F1. 

1. Kies de juiste banden
In de F1 kunnen banden het verschil maken tussen winnen en verliezen. Want banden hebben een belangrijke invloed op de prestatie, het brandstofverbruik en de veiligheid. Dit geldt ook voor de banden onder jouw auto. Let daarom op het bandenlabel als je nieuwe banden koopt. Hiermee kan je de prestaties van nieuwe banden op brandstofverbruik, veiligheid en afrolgeluid eenvoudig met elkaar vergelijken. Meer weten? Kijk  op: https://www.kiesdebesteband.nl/bandenlabel
Lekker-op-Weg-22-Bandenlabel.jpg

2. Bandenonderhoud is belangrijk
In de F1 is het belangrijk dat de banden zo lang mogelijk, zo goed mogelijk presteren. Zo hoeven ze zo min mogelijk gewisseld te worden. Met goed bandenonderhoud zorg ook jij ervoor dat je het beste uit jóuw banden haalt. Bijvoorbeeld door de banden elke twee maanden op de juiste spanning te brengen. Zo rij je zuiniger én goedkoper. Ook gaan je banden langer mee. Wil je snel weten wat de bandenspanning voor jouw auto is? Kijk dan op: https://www.watismijnbandenspanning.nl/. Controleer ook regelmatig of je banden niet beschadigd zijn en nog genoeg profiel hebben. Veiligheid voorop! Het profiel van je zomerbanden moet minimaal 1,6 millimeter diep zijn.

Tip: zet bij een zomerband een munt van één euro tussen het profiel van de band. Zie je de gouden rand? Dan moet je de band vervangen. 

3. Zuinig rijden maakt een groot verschil
F1-wagens starten met net genoeg brandstof voor de hele race. Bijtanken mag niet. De coureurs moeten dus zo zuinig mogelijk met hun brandstof omgaan om te kunnen finishen. Wist je dat je zelf ook makkelijk brandstof kan besparen? Bijvoorbeeld door de cruise control, ECO-modus en het start-stopsysteem te gebruiken. Of de schakelindicator te volgen als je auto die heeft. Wil jij weten hoe je deze systemen gebruikt? Kijk dan op: https://lekkeropweg.nu/. Ook door je aan de maximumsnelheid te houden, rij je zuiniger. Zo weet jij zeker dat je de eindbestemming haalt én verbruik je zo min mogelijk brandstof. Dat is ook nog eens fijn voor je portemonnee. 
Lekker-op-Weg-22-Cruise-Control.jpg
Bekijk de video over cruise control 
https://www.youtube.com/watch?v=N9nhTeHq5qE
Lekker-op-Weg-22-Eco-Modus.jpg
Bekijk de video over ECO-modus 
https://www.youtube.com/watch?v=6i9G9OJo_0c
Lekker-op-Weg-22-Start-Stop.jpg
Bekijk de video over start-stop systeem 
https://www.youtube.com/watch?v=oVt89-BWCSI
Lekker-op-Weg-22-Schakelindicator.jpg
Bekijk de video over schakelindicator 
https://www.youtube.com/watch?v=QaJnqkK7P5o

Lekker op weg
De komende maanden gaan ‘Lekker op Weg’-teams het land in om automobilisten te helpen zuiniger te rijden. Ook controleren ze gratis de bandenspanning en geven ze de banden lucht als dat nodig is. Hou de lokale media in de gaten om te zien of en wanneer er een team bij jou in de buurt is.