Toyota GR Yaris H2 met waterstofmotor in Rally van Ieper

24-8-22. Een speciale Toyota GR Yaris met waterstof-verbrandingsmotor kwam afgelopen weekend in actie in België tijdens de Rally van Ieper.
Toyota-GR-Yaris-H2R-Morizo-Rally-van-Belgie-22-lv.jpg

Toyota President Akio Toyoda nam plaats achter het stuur van de GR Yaris H2 voor een etappe over de smalle Belgische wegen. De GR Yaris H2 maakte tijdens de Rally van België zijn eerste kilometers op de openbare weg buiten Japan. Van 19-21 augustus reed de GR Yaris met waterstof-verbrandingsmotor elke dag een etappe van de Ypres Rally Belgium. Op vrijdag 19 en zondag 21 augustus werd hij bestuurd door rallylegende Juha Kankkunen en op 20 augustus nam ‘Morizo’, Toyota President Akio Toyoda, het stuur van de Fin over.

Special Stage 11
Tijdens Special Stage 11, op 20 augustus, werd de GR Yaris H2 gebruikt als testauto die voor de safety car uit reed. De vijftien kilometer lange etappe met extreem smalle landweggetjes tussen velden en huizen, waren zelfs voor professionele rallyrijders een uitdaging. Met Juha Kankkunen als copiloot en navigator, stuurde Morizo over de gladde en uitdagende wegen, om het parcours vervolgens zonder incidenten af ​​te leggen.
Toyota-GR-Yaris-H2R-Morizo-Rally-van-Belgie-22-lzij.jpg
Reactie Akio Toyoda
“Ik ben Juha dankbaar voor zijn hoffelijkheid om mij te laten rijden. Hij begeleidde me synchroon met mijn rijstijl, waardoor ik me op mijn gemak voelde. De wegen waren zwaar - niet alleen glad maar ook smal, en het oppervlak leek van moment tot moment te veranderen. Ze waren als de wegen in Rally Japan. We hadden ook een Toyota Mirai (elektrische brandstofcel) in Ieper die de externe stroomvoorziening demonstreerde. Ik geloof dat we in Europa het potentieel van waterstof hebben kunnen benadrukken als een optie voor het bereiken van koolstofneutraliteit.”
Toyota-GR-Yaris-H2R-Morizo-Rally-van-Belgie-22-Juha-Kankkunen.jpg
Reactie Juha Kankkunen
“Akio reed geweldig. De waterstofmotor leverde een solide koppel, waardoor het niet anders voelde dan een benzinemotor. Omdat ze nauwelijks CO2 uitstoten, denk ik dat waterstofmotoren een van de opties zullen worden om koolstofneutraliteit te bereiken. Niet alleen in de wereld van de autosport, maar ook in de wereld van alledaagse auto's.”
Toyota-GR-Yaris-H2R-Morizo-Rally-van-Belgie-22-ra.jpg
WRC België
De Rally van België was de negende ronde van het World Rally Championship (WRC). Het World Rally Team van Toyota GAZOO Racing had een succesvol weekend, met een tweede plaats voor Elfyn Evans en een derde plaats voor Esapekka Lappi. Na een crash op de eerste dag van de rally, was het voor klassementsleider Kalle Rovanperä zaak om zo min mogelijk punten te verliezen. Zijn auto werd hersteld en dankzij een snelste tijd in de Power Stage leidt hij nog altijd met 72 punten verschil, met nog vier rondes te gaan. Toyota GAZOO Racing leidt ook met 88 punten in de strijd om de constructeurstitel.