Audi SQ5 TDI extra sterk met elektrische compressor

Audi SQ5 TDI 19 lv24-2-19. Dankzij een elektrische compressor, die de conventionele turbo assisteert, heeft de nieuwe Audi SQ5 extra kracht bij het stationair toerental.

 

 

De Audi SQ5 TDI is opnieuw voorzien van een krachtige V6 TDI-motor, net als zijn voorganger van de eerste generatie. Ditmaal is de zelfontbrander goed voor een vermogen van 255 kW/347 pk en een koppel van 700 Nm. Een elektrische compressor zorgt ervoor dat het maximale koppel net boven stationair toerental beschikbaar is. Een mild-hybride systeem verhoogt de efficiëntie verder.
Audi SQ5 TDI 19 rzij

De 3.0 V6 TDI-motor combineert direct beschikbare kracht met een hoge efficiëntie. Het enorme koppel van 700 Nm is beschikbaar tussen 2.500 en 3.100 toeren. De V6-diesel laat de sportieve SUV in 5,1 seconden accelereren naar de 100 km/u, terwijl de topsnelheid is begrensd op 250 km/u. Volgens de NEDC-testmethodiek bedraagt het verbruik 6,6 tot 6,8 liter diesel per 100 kilometer, wat overeenkomt met 172 tot 177 gram CO2 per kilometer. De Audi SQ5 TDI is gecertificeerd volgens de Euro 6d-temp emissienorm.
Audi SQ5 TDI 19 lv

48 Volt systeem
Audi heeft het aandrijfconcept van de full-size SQ7 TDI systematisch verfijnd en nu afgestemd op de nieuwe SQ5 TDI. Het elektrische 48 Volt systeem omvat een elektrische compressor (EPC) en een mild-hybride systeem. Energie wordt opgeslagen in een compacte, onder de bagageruimte geplaatste lithium-ion batterij met een elektrisch vermogen van 10 Ah. Een AC/DC-omvormer verbindt het conventionele elektrische systeem van 12 Volt.
Audi SQ5 TDI 19 dash

Nieuwe elektrische compressor assisteert de turbo
De elektrisch aangedreven compressor is de ideale assistent voor de turbo. De EPC biedt uitkomst wanneer de uitlaatgasstroom te weinig (bij starten en acceleraties tot 1.650 toeren) energie verschaft om de turbo aan te drijven. Het hoge koppel is - zonder turbogat - direct beschikbaar. Het vroeg aanspreekbare koppel houdt het toerental en brandstofverbruik laag bij alledaagse rijsituaties. De elektrische compressor bevindt zich in het inlaatluchttraject stroomafwaarts van de intercooler en dicht op de motor. Als het gaspedaal veel aanzuiging vraagt, maar er te weinig turbodruk voorhanden is, dient de EPC zich aan. Een compacte elektromotor met een vermogen van 7 kW versnelt het turbinewiel tot 65.000 toeren in ongeveer 300 milliseconden, waardoor een turbodruk van 1,4 bar wordt geproduceerd.
Audi SQ5 TDI 19 ra