Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Bourgogne; land van kastelen, wijn, kunst en Flavigny

Bourgogne wijngaard4-6-16. Bourgogne is een land voor lekkerbekken, natuurliefhebbers en cultuursnuivers. Een land voor echte Bourgondiërs dus.

 

 

Samen delen, dat is voor Bourgondiërs heel vanzelfsprekend! Van Auxerre tot Macon, van Nevers tot Dijon, van de Morvan tot de Auxois biedt deze regio veel culturele bezienswaardigheden en verrukkelijke regionale specialiteiten. Hier volgen handige tips voor uw bezoek aan steden en musea, geniet ervan als een echte Bourgondiër!

Bourgogne kaasboer

​Gratis rondleidingen, musea & apps

Dijon

In Flavigny - de tempel van zoete lekkernijen - zijn drie bezienswaardigheden te ontdekken.
Tijdens een rondleiding met een gids door de fabriek, gevestigd in de vroegere benedictijner abdij, ontdekt u alles over de geschiedenis en het productieproces van deze beroemde delicatesse. Deze rondleidingen bestaan al heel lang, de eerste (die ook gratis waren) dateren uit … 1923! Rondleidingen vinden plaats op weekdagen tussen 9 en 11 uur in het hart van de abdij waar de snoepjes worden gemaakt. U wordt ontvangen door een medewerker uit de fabriek of door een inwoner van het dorp die de fabriek kent als zijn broekzak.

Flavigny fabriek

Met een bezoek aan de crypte uit de Karolingische tijd krijgt u een indruk van de geschiedenis van de abdij. De crypte dateert uit de tijd van Karel de Grote en vormt een bewijs dat er al heel vroeg een menselijke nederzetting is geweest in Flavigny. Met behulp van vertaalde teksten kunt u de crypte zelf bezoeken. Bezoektijden gedurende de week dagelijks van 9 tot 18 uur en in het weekend van 10 tot 18 uur.

Nieuw is het Musée des Anis dat gevestigd is onder de fraaie booggewelven van de abdij. U krijgt hier aan de hand van illustraties, antieke blikjes, reclameposters en ouderwetse weegschalen een indruk van de 400-jarige geschiedenis van het anijssnoepje. U ontdekt hoe het anijszaadje en de suiker zich hebben ontwikkeld in het kleine Bourgondische dorpje Flavigny en hoe de eerste snoepjes werden gemaakt. Wist u dat de Anis de Flavigny vroeger werden aangeboden aan de reizigers en dat koning Lodewijk XIV altijd een blikje anijssnoepjes bij zich droeg? Het museum is 7 dagen per week geopend van 9 tot 18 uur.

Flavigny sur Ozerain AnisdeFlavigny

Na afloop kunt u nog even nagenieten in de winkel en in het Café des Anis tijdens een proeverij van zoete lekkernijen! Zegt men niet dat genieten van zoet tot de meest geliefde menselijke zwakheden behoort? Meer informatie: www.anisdeflavigny.com 

Flavigny trommel

Bijzondere musea in de Bourgogne die je gezien moet hebben … ze zijn bovendien gratis!
In de Bourgogne zijn veel musea en een aantal daarvan zijn gratis toegankelijk; dit zijn zeker niet de minste! Het Musée des Beaux-Arts de Dijon bijvoorbeeld is gevestigd in het paleis van de Hertogen van Bourgondië.

Muse des Beaux Arts Dijon

In deze bijzondere tempel van middeleeuwse kunst zijn graftomben van de Hertogen van Bourgondië, altaarstukken en schilderijen uit de 14e, 15e en 16e eeuw te zien. Deze « showroom » van kunstwerken die in opdracht van de Hertogen van Bourgondië zijn gemaakt door Vlaamse kunstenaars uit deze tijd mag u niet missen!

Dijon Tombeau ducs

Ook het Musée Niepce in Chalon-sur-Saône, gewijd aan de uitvinder van de fotografie, is gratis toegankelijk. Dit is de « place to be » als u meer wilt weten over de geschiedenis en de vele aspecten van de fotografie, van de uitvinding door Nícéphore Niépce tot de nieuwste digitale technieken.

In Paray-le-monial in het zuiden van de Bourgogne bevindt zich het Maison de la Mosaïque contemporaine, een onverwachte ontdekking! Het is een centrum voor de kunst met een permanente expositieruimte en er wordt een film getoond over de geschiedenis van mozaïekvan vroeger tot nu! www.bourgogne-toerisme.com 

cadet roussel clouMaak een stadswandeling in de voetsporen van Cadet Roussel in Auxerre, volg het uiltje in Dijon, de “Orbandale” in Chalon-sur-Saône of de blauwe lijn in Nevers …

In de steden Auxerre, Dijon, Chalon-Sur-Saône en Nevers zijn leuke stadswandelingen te maken waarmee u in uw eigen tempo de mooiste plekjes ontdekt. U hoeft slechts de bronzen markeringen te volgen die verankerd zijn in de straat of de blauwe lijn in Nevers. Via deze wandelroutes ontdekt u vanzelf de historische monumenten, de pittoreske straatjes, de mooiste uitzichten en de leukste wijken.

Voor de wandeling in Dijon kunt u het parcours de la chouette gratis downloaden op uw smartphone!

Handige apps die u voor uw komst naar de Bourgogne zou moeten downloaden via Google Play of de App Store. 
Balades en Bourgogne: met deze « goed lopende » app kunt u wandelroutes in de Côte-d’Or downloaden die worden ondersteund door een navigatiesysteem. Met Rando-vignes maakt u wandelingen door de wijngebieden van de Bourgogne die behoren tot het werelderfgoed van de UNESCO. U krijgt informatie over de druivenrassen, de wijnboeren, de evenementen, de accommodaties en de restaurants.

Bourgogne wijngaard

En wilt u de Yonne op een heel verrassende manier te ontdekken? Dan moet u beslist Guidigo downloaden. Deze app biedt een overzicht van 40 steden en historisch erfgoed die u kunt bezoeken ondersteund door audio, video en interactieve spelletjes voor kinderen (quiz, puzzels en fotoraadsels).

Ten slotte is er Iono, een app waarmee liefhebbers van de uitgestrekte natuurgebieden van de Morvan kennis kunnen maken met de flora, de fauna en de lokale geschiedenis.
Wat er ’s avonds te doen is Festival « Garçon la note » en festival « Catalpa »

Het festival « Garçon, la note! » dat sinds 2001 door het Office de Tourisme de l’Auxerrois wordt georganiseerd vindt elke zomer plaats in 9 steden in de Bourgogne *.

U kunt hier ‘s avonds genieten van gratis concerten in verschillende bars en restaurants. Er zijn allerlei muziekstijlen en de concerten worden met veel enthousiasme bezocht door de lokale bevolking en door toeristen.

Meer informatie over: www.bourgogne-toerisme.com 
* Autun, Auxerre, Chalon-Sur-Saône, Cosne-Cours-Sur-Loire, Cluny, Dijon, Nevers, Sens en Tournus.

Bourgogne kasteel

In Auxerre vindt jaarlijks in het laatste weekend van juni het muziekfestival Catalpa plaats in het Parc de l’Arbre Sec en op verschillende podia die verspreid over de stad zijn opgesteld. Drie avonden worden er concerten georganiseerd voor een groot publiek met muziek van bekende artiesten en wereldmuziek. Het programma is elk jaar zeer gevarieerd. www.lesilex.fr/catalpafestival 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens