Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Bretagne in voorseizoen met spectaculaire getijden

Algoplus3-12-15. Bretagne heeft in februari, maart, april en mei 2016 weer de grootste getijden verschillen van Europa.

  

 

Golven die tegen de vestingmuren uiteenspatten, eilanden die te voet bereikbaar zijn, zand dat verkleurt of algen verzamelen om mee te koken… In februari, maart, april en mei 2016 is er in Bretagne weer sprake van de “grandes marées”, enorme verschillen tussen eb en vloed. Dit fenomeen zorgt voor een bijzonder schouwspel van de natuur en is dé gelegenheid voor originele uitstapjes in deze Franse regio.

Wandelen naar de eilanden
Langs de Bretonse kust liggen honderden eilanden. Op sommige plekken komen bij eb dijken of wegen bloot te liggen zodat de eilanden te voet bereikbaar zijn. Het eiland Callot in de Baai van Morlaix en het eiland Berder in de Golf van Morbihan zijn hier een voorbeeld van. Ook het pad naar het eiland de la Comtesse tegenover de kust bij Saint-Quay-Portrieux komt bij eb droog te liggen en nodigt uit tot een bijzondere wandeling. Vertrek je vanaf het Plage de la Comtesse in Saint-Quay-Portrieux dan hebben de getijden nog een verrassing in petto: zij veranderen de kleur van het zand van wit naar zwart en andersom. Dit komt door de aanwezigheid van ilmeniet kristallen.

Ile Callot Herv Ronne

De voedzame zee Image
In Bretagne worden steeds vaker algen verwerkt in gerechten of snacks. De grandes marées zijn voor Monique Poulet en Michel Perzinsky van Algoplus de ideale gelegenheid om dit voedzame ingrediënt te verzamelen. Bij eb gaan zij als ware ‘zeeboeren’ op pad om het wier te oogsten alvorens het te verwerken in hun producten. Alles wordt vers gemaakt met de oogst en de vangst van de dag. Zij bieden gratis rondleidingen aan om je kennis te laten maken met hun bedrijf en vak. Natuurlijk ontbreekt een proeverij niet!
Meer informatie: www.algoplus-roscoff.fr 

Algoplus

De grootste getijdenverschillen in Europa
In Saint-Malo zijn de grootste getijdenverschillen in Europa te bewonderen. Op een schaal van 20 tot 120, bereiken zij hier vaak het coëfficiënt 110! Tijdens de springvloed slaan de golven tegen de vestingmuren van de oude piratenstad. Bij eb kun je op het uitgestrekte strand voetvissen. Het Bureau voor Toerisme organiseert wandelingen met een gids om de flora en fauna te verkennen en meer te leren over de getijdenverschillen.
Meer informatie: www.grandes-marees.com

Saint Malo Yannick le Gal 

Data grandes marées:
10 en 11 februari
9, 10, 11 en 12 maart
7, 8, 9 en 10 april
7 en 8 mei

Meer informatie over Bretagne: www.bretagne-vakantie.bzh 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens