Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Bretagne: kunstenaars in voetsporen van Monet en Gauguin

Belle Ile en Mer Port Coton Yvon Boelle14-10-15. Claude Monet maakte niet alleen hele mooie schilderijen in de Zaanstreek. Ook in Bretagne raakte hij geïnspireerd.

 

 

De heldere kleuren in Bretagne, de grote diversiteit aan landschappen, de spectaculaire luchten, de blauwe zee en de geelgroene heidevelden hebben al vele beroemde schilders geïnspireerd. Onder hen waren ook Monet en Gauguin.

Claude Monet op Belle-Ile-en-Mer
In 1886 zet Claude Monet, op zoek naar nieuwe landschappen en een andere sfeer, voet aan wal op het grootste eiland van Bretagne: Belle-Ile-en-Mer. Oorspronkelijk zou hij slechts enkele dagen op het eiland verblijven, maar de steeds veranderende weersomstandigheden en landschappen inspireren de schilder. In de 75 dagen dat hij op het eiland verblijft, maakt hij 39 schilderijen van dezelfde plek. Gefascineerd door la côte sauvage schrijft Monet “Ik ben in een prachtige regio vol ongerepte natuur, angstaanjagende rotsen en een zee vol onwaarschijnlijke kleuren”. Het Bureau voor Toerisme van Belle-Ile-en-Mer biedt verschillende tochten aan in de voetsporen van de schilder. Meer informatie: www.belle-ile.com

Belle Ile en Mer Port Coton Yvon Boelle 

Paul Gauguin in Pont-Aven
Rond diezelfde tijd ontdekt ook Paul Gauguin Bretagne. Op zoek naar puurheid en nieuwe onderwerpen vestigt hij zich rond 1860 in het kleine stadje Pont-Aven.

Pont Aven Laurent Guillams

Samen met de schilders die hem volgen vormt hij de ‘School van Pont-Aven’. De schilders dompelen zich onder in de nieuwe cultuur (vol van de Bretonse taal, traditionele klederdracht, katholieke overtuiging, enzovoort) en worden verleid door de gastvrijheid van de bevolking, met name in pensions als de ‘Buvette de la Plage du Pouldu’. In Pont-Aven is de buvette zoals Gauguin deze heeft gekend nog te vinden. Vanaf deze plek loopt tevens een wandeling langs de plekken waar de schilders van de School van Pont-Aven zich lieten inspireren. Pont-Aven trekt nog altijd kunstenaars aan. Haar straten zijn dan ook vol met kunstgalerieën. Het Musée des Beaux-Arts, waar werk van de School van Pont-Aven hangt, opent na grondige renovatie in het voorjaar van 2016 opnieuw haar deuren. Meer informatie: maisonmuseedupouldu.blogspot.fr, www.museepontaven.fr

Pont Aven School van Michel Maliarevsky

Bretonse trots: Mathurin Méheut
Ook Bretagne zelf brengt kunstenaars voort. Onder de Bretonse kunstenaars van de eerste helft van de 20ste eeuw is Marthurin Méheur een van de meest bekende. De kunstenaar legde scènes uit het dagelijks leven van de Bretons vast en had een grote interesse in de traditionele klederdracht. Zijn werk biedt daarmee een mooi inkijkje in het leven en de cultuur van de Bretons. Zijn kleurrijke werk wordt ook afgebeeld op het bekende keramiek van HB Henriot, een ambachtelijke aardewerkfabriek uit Quimper. Het werk van Mathurin Méheut is onder andere te bewonderen in het aan hem gewijde museum in Lamballe, in de Côtes d’Armor.
Meer informatie: www.musee-meheut.fr, www.bretagne-vakantie.com/bekijken-doen/overige-activiteiten/henriot-quimper
Meer informatie over Bretagne: www.bretagne-vakantie.com 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens