Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

DWARS DOOR FRANKRIJK MET AUTO, MOTOR, BOOT OF FIETS

Film-ToerismeTarn et Garonne fietsers achterLekker fietsen (of anders) in de natuur van Tarn-et-Garonne. MET 3 FILMS!

 

Tussen Sète aan de Middellandse Zee en Bordeaux aan de Atlantische Oceaan ligt dwars door Frankrijk het Canal du Midi. Een ware magneet voor elk soort toerisme.

Tarn et Garonne fietsers langs kanaal

Canal des Deux Mers of Canal entre Deux Mers (kanaal tussen twee zeeën) zo wordt het Canal du Midi ook wel genoemd. Het loopt van Sète aan de Middellandse Zee naar Bordeaux aan de Atlantische oceaan. 250 km lang. 91 sluizen. Sinds 1996 staat het op de UNESCO werelderfgoedlijst. Er werd gegraven van 1667 tot 1680 om deze waterweg te realiseren. Het scheelde een maand reizen. Bovendien was een bootreis rond Spanje een hachelijke onderneming in die dagen wegens piraterij. Nu konden de Fransen door eigen land varen van Oost naar West en omgekeerd. Met de trekschuit, die over de jaagpaden langs het kanaal door paarden werd getrokken. In de voorgaande eeuwen was transport het belangrijkste. Later kwam ook de pleziervaart op gang. Wie herinnert zich Remi niet..? De verschoppeling uit het boek Alleen op de Wereld van Hector Malot dat in 1878 werd uitgebracht. Van dat verhaal zijn diverse films gemaakt. De scène waarin Remi wordt opgepikt door een Engelse dame die met een trekschuit door Frankrijk vaart is dikwijls in het Canal du Midi opgenomen.

Tarn et Garonne fietser over brug

Fietsen in plaats van paarden
Tegenwoordig varen er geen trekschuiten meer door het kanaal. De jaagpaden zijn 'omgetoverd' tot fiets- en wandelpaden. Waar eens de paarden zwoegend voor de schuiten liepen, rijden nu toeristen vrolijk op de fiets over het jaagpad. Vakantiegangers die genieten van de schitterende omgeving. Je kunt er ook heerlijk wandelen. Wie liever op de motor rondtoert of Frankrijk bij voorkeur doorkruist met de auto kan langs het Canal du Midi eveneens zijn hart ophalen. En ja, je kunt er ook nog steeds varen. Op veel plaatsen zijn boten te huur voor enkele dagen of weken. Maar wij gaan fietsen. We besluiten Voie Verte, de fietsroute die over het jaagpad langs het Canal de la Garonne gaat, niet te nemen.

Tarn et Garonne fietsers achter

Fietsroute Gorges de l'Aveyron
Wij kiezen deze keer voor een fietsvakantie in het departement Tarn-et-Garonne. We doen de Fietsroute Gorges de l'Aveyron. Dat begint met een autorit van Noord naar Zuid. Utrecht – Montauban is 1.100 kilometer. Vliegen kan ook. Naar Toulouse. Dan is het nog maar 50 km naar Montauban. Als je 's morgens vliegt kun je 's middags al op de fiets zitten voor de eerste etappe van Montauban naar Négrepelisse. Dat is 19 kilometer. Niet veel, dus is er voldoende tijd om even een rondje door de startplaats te maken. Iets over de helft van het eerste traject vind je St. Etienne de Tulmont. Het vestingdorp werd in 1150 gesticht en waakt al bijna negen eeuwen over het vierkante plein Tulmonenc. De eerste dag eindigt in Nègrepelisse, waar het, in Europa unieke, Centre d'art et de design La Cuisine is gevestigd. Het hele jaar door ontwikkelen kunstenaars en ontwerpers hier projecten en nieuwe kunstwerken rond het thema voeding. Overnachten kun je onderweg in een hotel, Gites de France, Chambre d'hôtes, of op een camping. Je bagage kun je meenemen op de fiets, of van de ene plek naar de andere laten bezorgen.

Tarn et Garonne uitzicht

Je eigen route samenstellen
De Fietsroute Gorges de l'Aveyron is in totaal 85 km lang. Die kun je uiteraard in twee dagen rijden, maar je kunt er ook twee weken over doen. Ieder voor zich kan zijn eigen route samenstellen.
2, 3km verderop komen we aan in het stadje Bioule. Het is gebouwd rond een van rode baksteen gebouwd kasteel aan de oever van de Aveyron. In juli en augustus is het fort dagelijks te bezichtigen. Daarna trappen we weer 8,6 km door naar Montricoux is een voormalige commanderij van de Tempeliers. Je kunt er genieten van fraaie vakwerkhuizen en het museum Marcel Lenoir. Film-ToerismeIets verderop (5,6 km) komen we aan in Bruniquel. Je kunt er kastelen bezoeken, maar ook de filmdecors uit 'Le vieux fusil' met Philippe Noiret en Romy Schneider zijn daar nog steeds te vinden.

Tarn et Garonne Chateau de Bruniquel
Op een rots in Penne prijkt het gelijknamige fort, een meesterwerk van middeleeuwse architectuur. We hebben er dan weer 6,7 km op zitten. Tijd dus om even uit te rusten in een van de middeleeuwse straatjes.

Film-ToerismeDaarna is het even flink doortrappen (16,5 km) naar St. Antonin Noble Val. Alweer een middeleeuws stadje. Hier is het oudste burgerlijke gebouw van Frankrijk te bewonderen; het Maison Romane. Je kunt er voormalige leerlooierijen bezoeken en nog veel meer. St Antonin Noble Val is een belangrijke bestemming voor activiteiten in de natuur zoals kanoën, crossfietsen en wandelen. De stad is geklasseerd in zone NATURA 2000. Misschien is dit wel een goede plek om als rustplaats uit te kiezen.

Tarn et Garonne St. Antonin Noble Val
Vooral omdat de volgende plaats (Féneyrols) weer 16,7 km fietsen is en we dan onderweg daarheen alle tijd hebben om van het Dal de Bonnette te genieten. Féneyrols is een Gallo-Romeins dorp waar veel overblijfselen uit die tijden zijn ontdekt. Vanaf de hangende brug over de Aveyron heb je daar een prachtig uitzicht over de rivier. Neem zeker even tijd voor een wandeling door Varen, het volgende dorp dat we na 7,9 km bereiken. De straatjes met mooie huizen en de fontein zijn zonder meer de moeite waard. Film-ToerismeHet einde van deze fietsroute ligt op minder dan een kilometer verder in Laguépie. 's Zomers worden de stranden aan de oever van de Viaur er bewaakt. Je kunt er genieten van ongerepte natuur of heerlijk wildwaterzwemmen. Of kanoën.
En dan? Terug! Dezelfde route met andere stops. Of laat de fietsverhuurder de fietsen meenemen. Er zijn makkelijkere manieren om weer op het vliegveld van Toulouse aan te komen. Maar geen mooiere...
Meer informatie over Fietsen in Frankrijk vind je op: www.rendezvousenfrance.com of www.tourisme82.com.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens