Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

BRUGGE IS EEN NIEUW BIERMUSEUM RIJKER

Brugge Beer Museum tapThibault Bekaert en Emmanuel Maertens zijn de twee initiatiefnemers van het onlangs geopende Brugs Biermuseum.


Sinds vorige maand heeft het Bruges Beer Museum haar deuren geopend voor het grote publiek. Misschien kunnen we Thibault een tipje van de sluier laten oplichten over een paar belangrijke items betreffende het nieuwe museum in Brugge.

Brugge Beer Museum gebouw

Thibault:
“We kozen voor een partnership met Palm Breweries, die ik al eerder leerde kennen door mijn deelname aan de wedstrijd Palm Urban Crafts. Begin vorig jaar zijn we met het idee van een biermuseum in Brugge naar Palm Breweries gestapt om een mogelijke samenwerking te bespreken. We vonden het de meest logische partner om mee in zee te gaan: ze zijn de enige brouwer die de vier gistingswijzen aanbiedt en ze brouwen ondermeer Brugge Tripel en het abdijbier Steenbrugge, een duidelijke link dus met onze stad.

Brugge Beer Museum tentoonstelling
Palm Breweries zag een samenwerking volledig zitten en gaat mee in zee. Vanaf het begin werd samen afgesproken om er geen Palmmuseum van te maken, wel een algemeen biermuseum. We kunnen wel rekenen op de ervaring en de knowhow van Palm Breweries, maar de inhoud van het museum wordt volledig objectief en onafhankelijk samengesteld door een panel van autonome bierkenners en –auteurs, waaronder Sofie Vanrafelghem.” 

Brugge Beer Museum bar

Het museum
Het museum wordt ondergebracht in de 3 bovenverdiepingen van het postgebouw op de markt van Brugge. Het is een beschermd monument dat in overleg met de erfgoeddiensten en monumentenzorg opgewaardeerd werd en voor het eerst toegankelijk wordt voor het publiek. Het biermuseum zal gebruik maken van de nieuwste multimediale technieken. Elke bezoeker
krijgt een Apple iPad Mini met hoofdtelefoon. De software werd op maat van het museum geschreven - in tien talen - door Typework, een jong Brugs bedrijf. Ook alle tekst- en audiofragmenten zijn tientalig ingesproken door native speakers. Het museumgedeelte zelf bevindt zich op de tweede en derde verdieping.

Brugge Beer Museum vaten

De bezoeker wordt er volgens zijn eigen interesse geïnformeerd over een zo ruim mogelijk aantal onderwerpen, zoals:
- de geschiedenis van het bier: wereldwijd, in België en in Brugge, met o.a. de rijke
geschiedenis van de trappisten en de abdijbieren
- het brouwproces: er wordt niet gebrouwen in het museum zelf, wel worden de
verschillende brouwprocessen en –technieken uitgelegd
- de grondstoffen van bier, die de bezoeker ook zal kunnen ruiken, voelen en proeven
- de verschillende bierstijlen en –soorten, zowel in binnen- als buitenland
- bier en gastronomie: foodpairing, hoe combineer je gerechten met bier, hoe verwerk je
bier in een gerecht (ondermeer opgesteld in samenwerking met Philippe Serruys van
sterrenrestaurant ‘Den Gouden Harynck’)
- vrouwen en bier: de belangrijke rol van de vrouw in de geschiedenis van het brouwen
- bier en gezondheid: wat zijn de positieve eigenschappen van de ingrediënten van bier?

Brugge Beer Museum tap
Uiteraard kan er ook geproefd worden. Het museumbezoek eindigt op de eerste verdieping met een degustatie van drie biertjes van 15cl naar keuze, inbegrepen in de toegangsprijs (11 euro, 9 euro voor de Bruggelingen). Er worden 16 bieren van het vat aangeboden, waaronder natuurlijk Brugge Tripel en Steenbrugge, maar ook enkele exclusieve bieren zoals het Rodenbach foederbier, ongefilterde Palm en Boon lambiek. Daarnaast is er altijd een trappist van de maand.
Contactgegevens: Thibault Bekaert:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens