Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vennbahn Flyer p260BELGIË ONTDEKKEN OP DE E-BIKE

Langs de grens van Oost-België en Duitsland, waar de Ardennen overgaan in het Eifelgebergte is een unieke fietsroute ontstaan; de Vennbahn. Een voormalig treintraject.

Gedurende meer dan een eeuw verbond de Vennbahn de keizerlijke stad Aken met het Luxemburgse Troisvierges. Deze ijzeren verbinding tussen de kolendistricten in het noorden en de hoogovens in het zuiden was de belangrijkste levensader voor de regio in het Duits/Belgische grensgebied. Vandaag de dag zijn staal en dwarsliggers verdwenen en is er een nieuw tijdperk aangebroken.  De voormalige 125 km lange Vennbahn spoorweg heeft een nieuwe bestemming gekregen. Toerisme. Waar voorheen 30 a 40 stoomtreinen per dag door de valleien reden, ligt nu een schitterende fietsroute.

Karakteristieken

Vennbahn MonschauDe Vennbahn tussen Aken en Troisvierges, met daartussen het Natuurpark van de Hoge Venen, behoort met zijn 125 km lange fietspaden op voormalige spoorwegen, tot de langste van Europa.  De eerste helft wordt gekenmerkt door talrijke grenzen. Via de voormalige stad van de lakenwevers, Monschau, met de mooie ambachtelijke huizen, gaat het verder richting Signal de Botrange, dat met 694 m het hoogste punt van België is. Via St. Vith bereikt men het pittoreske Ourdal en de eindbestemming Troisvierges. Zacht glooiende heuvels, omheinde oppervlaktes, klaterende watervallen en stuwmeren beheersen het landschap. Omdat spoorwegen en steile hellingen in principe niet samengaan, bedraagt het hoogteverschil op de grotendeels geasfalteerde route amper 1,7%. De Vennbahn maakt deel uit van het RAVel-programma van de Waalse regio in België. RAVeL betekent vertaald "autonoom netwerk voor trage wegen". Dit netwerk sluit aan bij de filosofie van „groene wegen", een benaming die in Europa en wereldwijd gebruikt wordt voor de infrastructuur van niet-gemotoriseerd verkeer.Vennbahn Stausee Btgenbach

Smokkelroute voor tonnen aan koffie

Naast de fantastische natuur en de geschiedenis van de Vennbahn heeft de regio langs de route nog zoveel meer te bieden. Een bonte mix van talen en dialecten is het bewijs van de talrijke grensverschuivingen waarmee de mensen langs de Vennbahn geconfronteerd werden. Vanaf 1921 was de Vennbahnspoorweg vanaf Raeren een Belgisch soeverein gebied, ondanks het feit dat ze op 35 km niet minder dan elf keer Duits territorium doorkruiste. Deze grensverschuivingen leidden na de tweede wereldoorlog tot een kat- en muis spel tussen smokkelaars en tollenaars. In de eerste helft van de vorige eeuw is er naaar schatting 1000 ton 'zwarte' koffie over de grens naar Duitsland gesmokkeld. Aan de grensovergang tussen Burg Reuland en Lützkampen scheidde de grens zelfs de gastenruimte en de keuken van een restaurant. Tegenwoordig heerst er een gezonde mix tussen de regionale keuken van de Eifel en de Belgische haute cuisine aan de overkant.Vennbahn Bahnhof Raeren

Vennbahn logo p260Stand van zaken

De vertragingen aan de infrastructuurwerken in het afgelopen jaar zijn inmiddels bijna ingehaald, maar in twee dorpen zullen de werken nog duren tot de zomer van 2013.  Deze omstandigheden zullen het vlot gebruik van de Vennbahn echter niet verhinderen. Van de 125 km zijn er al 115 km in gebruik. De werken tussen Kalterherberg en Sourbrodt duren minstens nog tot eind juni 2013, waardoor er op dat stuk een omleiding is van 8 km. Vlak voor de tunnel bij Lengeler is er ook een omleiding van 2 km, omdat die door de huidige vleermuisproblematiek momenteel afgesloten blijft. Met deze omleiding moet zeker rekening gehouden worden tot in mei 2013. Op de website www.vennbahn.eu. is alle actuele informatie over de Vennbahn te vinden.Vennbahn tunnel Lommersweiler

Ontdek Oost-België op de E-bike

Vennbahn Flyer p260Ook dit jaar zal het Toeristisch Agentschap Oost-België van april tot oktober opnieuw samenwerken met „Movelo". Een uitgebreid netwerk met 25 verhuurstations en 15 oplaadstations staat ter beschikking van de geïnteresseerde gebruikers van elektrische fietsen. Hiervoor worden de E-Bikes van de firma „Swiss-Flyer" gebruikt, die speciaal ontworpen werden voor gebruik in de toeristische sector. Wat betekent dat er op het gebied van betrouwbaarheid, bediening en ergonomie aan de hoogste normen voldaan is. Het gaat hier om elektrische fietsen die "Pedelecs" genoemd worden. „Pedelec" betekent „Pedal Electric Cycle". Zodra de fietser op de pedalen stapt, start een motor die, tot een snelheid van 25 km/h, ondersteunend werkt. Men kan ook zonder ondersteuning met de E-bike fietsen.

RAVeL kaartPrachtige fietsroutes

De uitstekend uitgebouwde fietsroutes van de Oostkantons, het fietsknooppunt „Velotour" met 850 km uitgetekende fietsroutes en meer dan 150 km fietsroutes langs oude spoorwegen, waarbij ook de unieke nieuwe RAVeL-route „Vennbahn" behoort, bieden ontelbare mogelijkheden om zich aan deze zachte mobiliteitsvorm over te geven. Daarenboven bieden de uitleenstations een uitgebreide service: naast de uitleg over de bediening van de Pedelecs, staat men u ook graag met raad en daad bij voor het uitzoeken van een geschikte trip.

Wisselstsations voor batterijen

Een ander pluspunt is dat Movelo ook samenwerkt met onze buren in Duitsland. Zo kan de gebruiker grensoverschrijdende tochtjes naar Aken of Monschau maken en de batterijen bij de lokale partners inwisselen. Op die manier wordt fietsen in de Oostkantons voor iedereen, getraind of niet, een echt plezier, want zelfs routes met een moeilijke stijgingsgraad, kunnen dankzij die fietsen zonder enige moeite overwonnen worden. Je test het best zelf uit! De prijs bedraagt 21 € per dag. De prijs voor een halve dag varieert van station tot station. Voor groepen is er nog een extra pool van 20 fietsen, die op aanvraag bij het Toeristisch Agentschap gereserveerd kunnen worden. Voor diegenen die geen tijd hebben om hun uitstap te plannen, biedt het Toeristisch Agentschap Oost-België een driedaags E-bike-arrangement aan. Verdere informatie over de openingsuren van de verhuurstations, contactpersonen en een overzicht van de verhuurstations, vindt u in de nieuwe gratis folder „Movelo regio Oostkantons" die te verkrijgen is bij het : Toeristisch Agentschap Oost-België, Hauptstraße 54, B-4780 St. Vith. Tel.: +32 (0) 80/22 76 64  •  Fax: +32 (0) 80/22 65 39.

Meer informatie over toerisme in het Oosten van België en Wallonië: www.belgie-toerisme.nl

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens