MINI Cooper SE Electric voor mensen met een handicap

24-7-22. Elektrisch, duurzaam, grenzeloos: de MINI Electric maakt autorijden leuk voor mensen met een handicap.
MINI-Cooper-SE-aangepast-22-dash.jpg

Autorijden biedt autonomie, het is dus een vorm van vrijheid. De volledig elektrische MINI Cooper SE (gecombineerd stroomverbruik: 17,6 – 15,2 kWh/100 km volgens WLTP; gecombineerde CO2 - emissie: 0 g/km) is uitgerust met rij- en bedieningshulpmiddelen die emissievrij rijden leuk maken in het segment van de kleine auto's voor het eerst beschikbaar voor mensen met een handicap. “Voor mij betekent diversiteit dat iedereen kan delen in de kenmerkende MINI-rijervaring. En dat geldt natuurlijk ook voor de geëlektrificeerde MINI. Ons doel bij MINI is om iedereen gelijke toegang te geven tot zulke belangrijke innovaties”, zegt Stefanie Wurst, hoofd van MINI.

Rijervaring-instructeur Tina Schmidt-Kiendl, zelf rolstoelgebruiker, kon bijzonder waardevolle input leveren bij het uitrusten van de MINI Cooper SE met bedieningshulpmiddelen. Op basis hiervan werd het voertuig voorzien van een gaspedaalring aan het stuur en een handremknop naast het stuur, en deze werden vervolgens in de praktijk getest. “Het design van de MINI Cooper SE is al heel toegankelijk. Met de dubbele recuperatie heb je volledige controle voor onmiddellijk accelereren en remmen”, zei Tina Schmidt-Kiendl na haar proefrit.
MINI-Cooper-SE-aangepast-22-lv.jpg

Toen ze samen een proefrit naar München maakten, merkten Tina Schmidt-Kiendl en Stefanie Wurst echter dat de stad nog een inhaalslag had op het gebied van stedenbouw: oplaadpunten staan ​​vaak op het trottoir en zijn moeilijk te toegang voor mensen in een rolstoel vanwege de stoeprand, of omdat het display en de oplaadaansluiting te hoog zijn geplaatst. Andere Europese steden hebben een meer baanbrekende aanpak gevolgd met hun focus op elektromobiliteit: hier moeten e-oplaadpunten voor iedereen toegankelijk zijn, dus worden ze barrièrevrij geïnstalleerd op grondniveau, direct op de parkeerplaatsmarkering. “Als we willen dat de samenleving echt inclusief is, moeten we naar elkaar luisteren. We moeten rekening houden met ieders behoeften – vooral als het gaat om technische innovaties”, zegt Stefanie Wurst.

Met zijn traditionele ontwerpkenmerken en vooruitstrevende aandrijftechnologie combineert de MINI Cooper SE de authentieke stijl van het traditionele Britse merk met emissievrij rijplezier - of het nu in een stedelijke omgeving is of op excursies buiten de stadsgrenzen. Mensen met een handicap kunnen aangepaste oplossingen kiezen voor individuele ombouwopties voor hun MINI-voertuig door verschillende rij- en bedieningshulpmiddelen te laten installeren, zodat ze volledig kunnen genieten van probleemloze persoonlijke mobiliteit.

In de MINI Cooper SE kan dit bijvoorbeeld betekenen dat er een gaspedaalring en het gaspedaalsysteem worden geïnstalleerd, evenals de handbediening voor de rem en een afneembare pedaalafdekking. De gesloten gasring voor elektrisch aangedreven voertuigen is in de cirkel van het stuur gemonteerd, waardoor de gashendel gemakkelijk handmatig kan worden bediend door middel van handdruk. De vorm van dit hulpstuk maakt een veilige bediening mogelijk en zorgt voor maximale controle over het voertuig – altijd met beide handen aan het stuur. In de MINI kan de gasring door middel van een schakelaar worden uitgeschakeld. En aangezien het draadloos wordt bediend, kan het indien nodig worden verwijderd.

De instelling "gereduceerde gasklepkarakteristiek" maakt het veel gemakkelijker om voorzichtig te parkeren en weg te rijden in druk verkeer. Bij het remmen is slechts minimale inspanning nodig om snelheid te verminderen met de handige remhendel. Bij montage aan de rechterzijde onder het stuur is de remhendel te allen tijde goed bereikbaar en loopt naar de rem zonder dat een stangsamenstel het dashboard van het voertuig in de weg zit. Een pedaalafdekking voor de originele gas- en rempedalen beschermt de bestuurder tegen onbedoelde bediening en verhoogt zo de veiligheid. De hoes kan op elk moment eenvoudig worden verwijderd voor veelzijdig gebruik van de MINI Cooper SE.

Dankzij de moderne voorzieningen op het gebied van rijhulpsystemen, infotainment en connectiviteit blijft de MINI Cooper SE handig in gebruik. Met zijn moderne grafische display op een 8,8-inch touchscreen is de nieuwste generatie van het MINI-besturingssysteem geoptimaliseerd voor snelle en intuïtieve bediening van de voertuigfuncties, audioprogramma, communicatie, navigatie en apps.

Om een ​​zelfverzekerd, veilig en sportief rijgedrag van de omgebouwde auto te garanderen, kunnen MINI-rijders ook een speciale rijveiligheidstraining volgen in het BMW en MINI Driving Experience Center in Maisach, net buiten München. Hierdoor kunnen ze rem- en uitwijkmanoeuvres oefenen op verschillende wegdekken, evenals het wisselen van rijstrook met en zonder vertraging. Naast maximale veiligheid en vertrouwen achter het stuur kunnen de deelnemers ook zeer dynamische rijoefeningen doen om nog meer plezier te beleven aan het nemen van sportieve bochten. Zo maakt MINI veilige, individuele mobiliteit zonder beperkingen en duurzaam, puur elektrisch rijplezier voor iedereen mogelijk.