Met de oprichting van Cofinity-X zetten de aandeelhouders BASF, BMW Group, Henkel, Mercedes-Benz, SAP, Schaeffler, Siemens, T-Systems, Volkswagen en ZF de volgende stap in Europa om het Catena-X-initiatief te bevorderen. Cofinity-X streeft ernaar om als een van de eerste werkmaatschappijen producten en diensten aan te bieden voor de veilige uitwisseling van gegevens in de hele waardeketen van de automobielsector.

“De uitdagingen waarmee industrieën over de hele wereld vandaag worden geconfronteerd, kunnen alleen worden opgelost met een gezamenlijke en holistische benadering om onze volledige waardeketens te verbeteren: ze traceerbaarder, duurzamer en veerkrachtiger maken. Catena-X en Cofinity-X hebben het potentieel om een ​​game changer te zijn op dit gebied.” Oliver Zipse – Bestuursvoorzitter BMW AG.

Toekomstige klanten zullen toegang krijgen tot applicaties en diensten om use-cases in de automobielwaardeketen te implementeren, zoals CO2- en ESG-monitoring, Traceerbaarheid, Circulaire Economie of Business Partner Data Management.

Benaderingen voor decarbonisatie: Carbon Footprint Tracking-oplossingen maken beknopte, nauwkeurige berekening en rapportage van CO2-waarden langs de waardeketen mogelijk. Hierdoor kunnen klanten van Cofinity-X voorop blijven lopen op het gebied van transparantie op het gebied van koolstofvoetafdruk en potentiële duurzaamheidsverbeteringen afleiden om een ​​actieve rol te spelen in de wereldwijde inspanning om netto-nul te bereiken.

Consistente en betrouwbare traceerbaarheid:Het traceren van onderdelen en componenten op elk moment door de hele toeleveringsketen, beginnend met grondstoffen en het sluiten van de kringloop met gerecyclede onderdelen. Traceerbaarheidstoepassingen kunnen de mogelijkheid bieden om de volledige waardeketen weer te geven en manieren te vinden om de veerkracht van de toeleveringsketen te vergroten.

Circulaire economie voor een duurzame waardeketen: Het recyclen van materialen is een steeds belangrijker onderwerp binnen de auto-industrie. De informatie over de staat van componenten kan transparant worden weergegeven onder leveranciers en klanten om onderdelen en componenten op de juiste manier te hergebruiken. Door circulaire economie te implementeren, kunnen bedrijven de verhouding van recyclebare materialen in hun producten verbeteren en afval verminderen.

Intelligent gegevensbeheer voor zakenpartners (BPDM): Bedrijven investeren aanzienlijke middelen om klant- en leveranciersgegevens up-to-date te houden. De BPDM-services van Cofinity-X schonen en verrijken de gegevens van zakenpartners in de hele auto-industrie. Klanten van Cofinity-X kunnen zo profiteren van gesorteerde, geanalyseerde, overzichtelijke en verrijkte partnerdata.
Confinty-X-23-statement.jpg

Samenwerking tussen leveranciers en klanten in de gehele waardeketen van de auto-industrie
“Toenemende vereisten om alle materialen in de hele waardeketen te traceren, is een van de belangrijkste factoren waarop Cofinity-X is gebouwd. We zullen een belangrijk onderdeel zijn van een snel groeiend ecosysteem waarin alle bedrijven in de waardeketen van de auto-industrie in gelijke mate kunnen deelnemen. Daarom zal ons productaanbod end-to-end dataketens initiëren en waarde genereren voor alle deelnemers.” Alexander Schleicher, algemeen directeur Cofinity-X.

Een productaanbod dat is ontwikkeld om de acceptatie en acceptatie van kleine en middelgrote ondernemingen te stimuleren
End-to-end dataketens kunnen alleen worden gerealiseerd als alle partijen bereid zijn om samen te werken. De meeste bedrijven in de automobielwaardeketen zijn kleine en middelgrote ondernemingen. Cofinity-X biedt een gemakkelijke en snelle onboarding voor deze belangrijke spelers. Cofinity-X zal een portfolio opbouwen rond vier belangrijke product- en dienstenaanbiedingen. De eerste producten en diensten zullen vanaf eind april 2023 beschikbaar zijn.

Open Marktplaats streeft ernaar om de efficiënte 'matchmaking' van netwerkdeelnemers mogelijk te maken door een optimale omgeving te creëren voor bedrijfsapplicaties die klanten kunnen implementeren. Alle aangeboden applicaties zullen voldoen aan de Catena-X- en GAIA-X-principes voor gegevensuitwisseling.

Gegevensuitwisseling tussen partijen zal gebaseerd zijn op soevereine, veilige en gestandaardiseerde principes zonder een lock-in effect op bepaalde oplossingen af ​​te dwingen. Elke partner behoudt de volledige controle over zijn eigen gegevens.

Federated en Shared Services zullen de zakelijke applicaties die op de markt worden aangeboden aandrijven en gegevensuitwisseling mogelijk maken in een interoperabele open-sourcebenadering die toegevoegde waarde voor elke klant garandeert.

Onboarding Services zal de acceptatie van het Catena-X-ecosysteem bevorderen en de digitale verbinding van autopartners in elke stap van de waardeketen naar het ecosysteem versnellen.

“Cofinity-X is een pionier in de industrialisatie van Catena-X-standaarden en software-artefacten om klanten een onboarding-punt te bieden voor de Catena-X-dataruimte. Ik ben verheugd om te zien dat het eerste echt open en interoperabele product- en dienstenportfolio tot leven komt en waarde ontlenen voor alle leden.” Oliver Ganser, voorzitter van de raad van bestuur van Catena-X Automotive Network eV

Belangrijke automobielbedrijven geven een sterk signaal en engagement
af De investering in Cofinity-X onderstreept het engagement van de oprichtende partners om het Catena-X-ecosysteem tot stand te brengen. Elke aandeelhouder heeft een gelijk aandeel in deze joint venture.