Michelin Gids Nederland 2015DRIE NIEUWE ** RESTAURANTS IN MICHELIN GIDS

Vanmorgen is de nieuwe Nedelandse Michelin Gids 2015 gepresenteerd in Maastricht. Daarin drie nieuwe restaurants met twee sterren.

DE VIJFDE SMAAK IS EEN HEERLIJKE ERVARING

Waakzaamheid - de vijfde smaakPositieve berichten alom over restaurant De Vijfde Smaak. Tijd dus om dat zelf eens te ervaren en er weer een compliment aan toe te voegen.

Lekker 2014 coverLEKKER, DE NIEUWE LEKKER IS ER WEER

De nieuwe Lekker is dikker en verrassender dan ooit tevoren. Superchef Sergio Herman is zelfs helemaal verdwenen uit de befaamde culinaire gids.

STERKE VERHALEN OVER KLM-HUISJES

Sterke Verhalen coverSinds 1946 deelt de KLM relatiegeschenken uit aan eerst First Class en later Business Class passagiers. Mark Zegeling schreef een 430 pagina's tellend boek over dit fenomeen. Een meesterwerk!

UITSTEKEND DINEREN BIJ VAN DER VALK PURMEREND

VanderValk PurmerendNa een mooie rit door een zonovergoten Noord-Holland, die eindigde in de Beemster, parkeerden we op de grens van de polder en Purmerend bij Hotel Purmerend voor een diner. Een recensie...

HEERLIJKE IERSE LUNCH met eerlijke streekproducten

zalmkrab300Bij Ierland denk je meteen aan groen en schitterende natuur. En aan Guinness, het beroemde zwarte bier. Culinair gezien is er tegenwoordig echter ook heel wat te beleven.

Ja, er was een tijd dat je voor culinaire hoogstandjes niet naar Ierland hoefde. Die tijd ligt echter enkele decennia achter ons. Tegenwoordig kun je heel lekker eten in Ierland. Denk aan Angus beef en lam, dat heel goed een nazaat kan zijn van onze veelgeprezen Tesselaar. Denk aan kaas en oesters, krab en zalm. En natuurlijk niet te vergeten de Ierse whiskey, die aan steeds grotere populairiteit wint. Eerlijke biologische boeren en vissers leveren de mooiste producten aan particulieren en restaurants. In Ierland is een uitgebreide

KERSTDINER 2011

Op Tweede Kerstdag 2012 heeft Arie gekookt voor Sonja, Dennis en Emile. En eh... natuurlijk heeft hij zelf meegegeten. Gedurende het hele diner kreeg de kok complimenten. Waarom? Nou, geniet een beetje mee van het volgende menu.

kerstboom1* Amuse van tartaar van tonijn  

* Roos van zalm en garnalen  

* Carpaccio van coquilles met een Toscaanse chutney  

* Mosterdsoep

* Coquilles gebakken in truffelolie  

* Sashimi van tonijn  

* Gebakken geitenkaas  

* Op de huid gebakken haas van kabeljauw met chardonnay-roomsaus. Daarbij een compôte van knolselderie, venkel en chips. 

Dessert? Wel, dat kon er echt niet meer in. Dus het ijs bleef in de vriezer staan.  

Van sommige gerechten vind je het recept onder de knop Culinair>Recepten.

SUPERLUNCH BIJ VORK & MES

Voor het eerst een keer gegeten bij Vork & Mes in Hoofddorp. We lieten ons verrassen door het verrassingslunchmenu.

vorkmes

"Wilt u als hoofdgerecht koolvis of kalfsvlees?" vroeg de serveerster nadat wij bij Vork & Mes hadden gekozen voor het driegangen verrassingslunchmenu. Als visliefhebbers, en omdat het lichter verteerbaar is, gaven wij de voorkeur aan de koolvis.

Terwijl we van onze plek aan het raam uitkeken over de plas waar de aalscholvers hun veren stonden te drogen, leken we de tijd te vergeten. Maar chef-kok Jonathan Karpathios en zijn brigade vergaten ons niet. Er kwam een bijzonder voorgerecht dat alleen uit groenten bestond. Bijzondere groenten, die je niet dagelijks aantreft in de schappen van de groentenman. Heerlijk bereid op een bedje van hangop met daarbij een mosterdsaus. Een bijzondere combinatie. Die goed samen gaat met het boerenbrood dat we er bij hadden besteld. Daarna kwam de koolvis met beurre blanc en champignons met maissaus. Heerlijk allemaal. Daarbij dronken we een droge witte huiswijn. Een echte aanrrader. Als dessert een kwartet van heerlijke hapjes; sorbetijs van rode vruchten, appelcake, room en een crème brûlée. Tot slot een perfecte cappuccino. Een geweldige ervaring, die zeker voor herhaling vatbaar is. Ja, wij gaan nog eens terug naar Vork & Mes.

Aanvullende gegevens