VinFast heeft ook een Memorandum of Understanding gesloten met ProLogium, met betrekking tot een strategische samenwerking om de levering van solid-state accu’s van de volgende generatie veilig te stellen en de wereldwijde uitbreiding van zijn slimme mobiliteitsoplossingen te ondersteunen.

Met deze investering worden VinFast en ProLogium strategische partners op lange termijn. De bedrijven zullen commerciële overeenkomsten aangaan om accupakketten te ontwikkelen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de eigen solid-state accutechnologie van ProLogium. Hierbij zal VinFast zich houden aan strikte specificaties met betrekking tot parameters, kwaliteit en veiligheid.

In het kader van de strategische samenwerkingsafspraken streeft ProLogium ernaar om vanaf 2024 solid-state accucellen te leveren aan VinFast voor haar volgende generatie modellen. De eerste ProLogium-fabriek voor 3 GWh solid-state accu’s, waarin de productie begin 2023 van start zal gaan, zal het grootste deel van de productiecapaciteit gebruiken om aan VinFast te leveren. In de toekomst zullen ProLogium en VinFast wellicht ook een joint-venture fabriek voor solid-state accu’s in Vietnam in gebruik gaan nemen.

Solid-state accu’s behoren tot de meest veelbelovende technologieën met voordelen op het gebied van accuveiligheid, energiedichtheid, supersnel opladen, recyclebaarheid, optimalisering van het gewicht, kosten en levenscyclus.

Het partnerschap met ProLogium vormt een integraal onderdeel van de accustrategie van VinFast. Met deze strategische overeenkomst wil VinFast de levering van toonaangevende technologie veiligstellen, het mogelijk maken om het accutype voor elke VinFast EV te optimaliseren en voldoen aan de markteisen voor high-tech, performante, veilige en milieubewuste accu’s.

“VinFast streeft naar het investeren in en opbouwen van strategische partnerschappen met toonaangevende leveranciers en ook disruptieve technologiebedrijven om op efficiënte wijze technologieën te integreren die slimme en duurzame mobiliteitsoplossingen mogelijk maken”, aldus mevrouw Le Thi Thu Thuy, vicevoorzitter van Vingroup en VinFast Global CEO. “ProLogium is één van onze belangrijkste partners, die VinFast helpt om snel het aanbod van solid-state accu’s op orde te krijgen en tegelijkertijd EV-producten te blijven leveren met geavanceerde accutechnologie die voor een aangenamere en veiligere rijervaring zorgt.” 

VinFast, opgericht in 2017, is een wereldwijde producent van premium auto’s en het is de nieuwste core venture van het meest toonaangevende particuliere conglomeraat van Vietnam, Vingroup. Naast een hoofdkantoor in Hanoi (Vietnam) en een netwerk van operationele kantoren in belangrijke markten in de VS, Canada en Europa, beschikt VinFast over een ultramodern autoproductienetwerk met een wereldwijd toonaangevende schaalbaarheid die voor een automatiseringsgraad van 90 procent zorgt.

In 2021 investeerde Vingroup meer dan 171 miljoen USD in de bouw van de VinES-accufabriek in Vung Ang, Ha Tinh (Vietnam), op een terrein van acht hectare. Hier worden accupakketten en accucellen geproduceerd voor de elektrische modellen van VinFast.

Het bedrijf heeft onlangs plannen aangekondigd voor de bouw van een fabriek in North Carolina (VS), met een initiële investering van 2 miljard USD in de eerste fase, die de fabricage- en productiefaciliteit zal worden voor elektrische auto’s en e-bussen, en andere ondersteunende industriële activiteiten zal huisvesten.

“ProLogium en VinFast gaan samen slimme elektrische voertuigen ontwikkelen die van energie  worden voorzien door onze toonaangevende solid-state accutechnologieën van de volgende generatie”, aldus Vincent Yang, Chief Executive Officer en voorzitter van ProLogium Technology. “Wij zijn een belangrijke innovator op het gebied van accutechnologie met productiemogelijkheden die zich reeds hebben bewezen. Wij streven ernaar om een belangrijke bijdrage te leveren aan een duurzame wereld met high-performance, veilige en betaalbare technologieën. We delen deze visie met onze nieuwe partner, en samen zullen we een sterk team vormen dat een aangenamere en veiligere rijervaring gaat realiseren.”

De basis voor de productiecompetentie van ProLogium is gelegd toen de eerste productielijn voor consumententoepassingen in 2013 in gebruik werd genomen, en is verder bekrachtigd met een pilotlijn voor EV-accu’s die in oktober 2017 in gebruik werd genomen. De accumaker heeft meer dan 4.000 kwaliteitscontrole-items in zijn productieprocessen vastgesteld en behaalde een opbrengst van 99,9 procent voor zijn enkellaags celproductie en een opbrengst van 94 procent voor cellen met meerdere lagen. Deze resultaten vormen een solide basis voor zijn eerste fabriek voor 3 GWh-massaproductie. Tot op heden heeft ProLogium meer dan 7.300 EV-cellen met een capaciteit van 50-60 Ah verscheept naar wereldwijde autopartners voor verificatie, en meer dan één miljoen cellen werden afgeleverd aan klanten voor consumententoepassingen.

ProLogium blijft zijn accutechnologieën en productiecompetentie van de volgende generatie ontwikkelen en verbeteren. Met behulp van een duidelijk stappenplan voor technologische ontwikkeling, beproefde fabricageprocessen, daadkrachtige strategische allianties in de toeleveringsketen, de sterke steun van klanten en niet aflatende innovatie speelt ProLogium een voortrekkersrol wat betreft de productie van accu’s van de volgende generatie die de wereld van energie gaan voorzien voor een groenere toekomst.